Plenul Consiliului Superior al Magistraturii propune Ministerului Justitiei modificarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor si a Legii nr. 303/2004 in sensul ca judecatorii care solicita pensionarea sa fie degrevati din timp de alte activitati, pentru a putea motiva deciziile date in dosare.
Potrivit unui comunicat al CSM, Plenul Consiliului si-a insusit o propunere a Inspectiei Judiciare, care prevede modificarea Regulamentului de organizare si functionare a CSM, prin includerea unor dispozitii care prevad ca: “In intervalul de timp cuprins intre data de la care Plenul CSM a hotarat sa inainteze presedintelui Romaniei propunerea de eliberare din functie a unui judecator, prin pensionare sau demisie, si data eliberarii din functie, magistratul este degrevat de activitatea de judecata si orice alte atributii pe care le are in instanta, cu exceptia motivarii hotararilor”. Legat de aceasta propunere, CSM mai doreste ca “in cazul in care judecatorul isi da demisia sau solicita eliberarea din functie prin pensionare, sa se inainteze catre Presedintele Romaniei propunerea de eliberare din functie, decat la momentul la care conducerea instantei comunica faptul ca judecatorul respectiv si-a redactat toate hotararile pronuntate”.
O alta propunere vizeaza instituirea unui termen de cel mult 60 de zile de la data cand un judecator sau procuror solicita pensionarea pana la pensionarea efectiva, daca prezenta judecatorului sau procurorului in fata CSM este necesara.