Ieri, la Judecatoria Ploiesti a avut loc un nou termen al procesului in care sunt judecati principalii suspecti ai furtului de un milion de euro, comis in luna ianuarie a.c., in Ploiesti.
Dupa ce s-a facut apelul inculpatilor- sase la numar prezenti de aceasta data in boxa, dintre cei 10 arestati in acest dosar- la strigarea avocatilor a lipsit exact cel al principalului suspect, Tanase Alexandru. Dupa minute bune de asteptare, s-a convenit sa fie asistat de catre un avocat din oficiu, iar cel lipsa sa fie amendat cu 1.000 de lei. Intre timp, si-a facut aparitia si aparatorul lui Tanase, dar nu a fost iertat de amenda.
Unul dintre martorii audiati a fost concubinul mamei inculpatului Lazar Ionut Alexandru (unul dintre cei sapte indivizi care ar fi participat la spargerea locuintei si furtul banilor, alaturi de Tanase Alexandru ), care a reiterat in fata instantei ceea ce a declarat si in faza urmaririi penale: ca, in dimineata zilei de 16 ianuarie a.c.., Lazar i-a dat mamei sale (concubina martorului) 200 de lei, fara ca aceasta sa-i ceara, iar in ziua de 18 ianuarie barbatul a plecat in Italia. Intrebat de catre magistrat daca avea programata plecarea, martorul a spus ca da, dar nu s-a intrebat cu ce bani si daca are un loc de munca in strainatate. Acesta a mai adaugat ca, inainte de a pleca, Lazar le-a spus celor doi – mama si concubinul acesteia – sa aiba grija de casa lui, aflata in constructie. Doua zile mai tarziu, a fost spart un zid al casei si cel plecat a fost anuntat telefonic de cele intamplate. Inculpatul s-a intors imediat in tara, total schimbat si nervos. I-a dat 20.000 de euro mamei lui Lazar, pentru a avea grija de el daca merge la puscarie. “ Am aflat despre furtul de un milion de euro de la televizor, nu m-am gandit ca de-acolo vin banii”, a mai precizat acelasi martor, dar, “ cand am vazut, mai tarziu, cat de mare este gaura din perete, am ramas si eu mirat si m-am gandit ca acolo trebuie sa fi fost mai multi bani”. Martorul face trimitere la faptul ca Lazar Ionut a ascuns o parte din banii furati de la familia care a reclamat disparitia lor in propria casa aflata in constructie. Intrebat daca nu s-a mirat cand Lazar i-a dat concubinei sale 20.000 de euro, acesta a raspuns: “ M-am gandit ca a avut relatii prin Italia, ce m-a interesat pe mine ?”.
In sala a fost prezenta si partea responsabila civilmente – Tanase Cristina, mama lui Tanase Alexandru, care nu a dorit sa mai fie audiata. Partea vatamata a fost reprezentata de catre un avocat. Ceilalti inculpati nu au vrut sa faca vreo declaratie, desi li s-a acordat aceasta posibilitate.
La sfarsitul procesului, toti avocatii inculpatilor au cerut eliberarea acestora, cu interdictia de a parasi tara sau localitatea, aratand ca a trecut destul de mult timp de la arestarea lor preventiva si o astfel de masura nu se mai justifica. Cu privire la acest aspect, instanta a ramas sa se pronunte, iar noul termen de judecata a fost stabilit pentru 15 noiembrie a.c. La iesirea din boxa acuzatilor, a avut loc si o mica altercatie verbala intre Lazar Ionut si Tanase Alexandru, dupa care, primul a murmurat: “Sa-l intrebati pe Tanase cu cine a facut fapta asta !”.
In afara instantei, rudele celor arestati i-au intrebat pe avocati cand vor fi scosi din inchisoare. Li s-a raspuns ca ei, aparatorii, fac tot ce pot in aceasta privinta. De asemenea, unul dintre acestia le-a explicat, pe intelesul lor, ca, daca pronuntarea hotararii de condamnare va avea loc in 2012, dupa ce va intra in vigoare noul Cod Penal, ar putea face mai putini ani de puscarie, fiindca noul act normativ prevede pedepse mai usoare pentru astfel de fapte, deci este in avantajul lor sa stea cat mai mult in procese.
Reamintim ca, in luna ianuarie a.c., o femeie din Ploiesti a reclamat la politie ca i-a fost furat din casa un milion de euro. Tanase Alexandru, de numai 16 ani, a fost primul prins de catre politisti dintre cei opt suspecti de furt. A urmat si prinderea celorlalti sapte – acuzati tot de furt – cu totii fiind incarcerati la Margineni, acolo unde se afla inchisi si ceilalti doi, care i-au talharit pe hoti.
Fl.TANASESCU