Grijulii cu asa-zisele maini drepte din teritoriu, recent, mai exact la sfarsitul saptamanii trecute, la reuniunea Asociatiei prefectilor si a subprefectilor din Romania, premierul i-a dadacit pe prefecti si le-a stabilit inclusiv programul zilnic pe care ar trebui sa-l aiba imediat dupa ce acestia fac ochi si se asaza in fotoliul de la prefectura.
Concret, conform sefului Guvernului, prima grija a prefectilor, in fiecare dimineata dupa ce se trezesc si ajung la birou, ar trebui sa fie legata de firmele cu probleme din judet, de intreprinderile care risca sa intre in incapacitate de plata sau in faliment, de investitorii care pot fi adusi in judet, si de birocratia celor din serviciile deconcentrate la solicitarea de avize etc.
Nu se stie daca si prefectul judetului Prahova si-a insusit sfaturile premierului, chiar de la inceputul acestei saptamani, si il macina grija despre firmele care au mai dat sau nu faliment, si daca are vreo lista cu posibilii investitori care bat la poarta judetului, prin intermediul usii de la cabinetul sau de la prefectura.
Daca ar fi asa, si prefectul nu mai doarme de grija judetului, si de modul in care fac fata firmele efectelor crizei economice si financiare, ar fi foarte bine !
Dar, daca am da timpul in urma – nu prea mult, ci doar acum cateva luni – s-ar putea spune ca prefectul de Prahova este mai degraba grijuliu cu CV-urile acelora care asteapta sa se creeze cate-un loc liber pe la vreo directie deconcentrata aflata in subordinea institutiei pe care acesta o conduce, caz concret fiind fostul sef al Vamii Ploiesti, Cornel Costea, al carui CV s-a aflat chiar in sertarul prefectului Dobre, dupa cum insusi a marturisit.
Revenind la grija pe care ar trebui s-o aiba prefectul vizavi de mersul judetului, pana acum nu a fost data publicitatii informatia conform careia ar exista vreo radiografie asupra economiei judetului Prahova, din perspectiva crizei economice si financiare, si a riscurilor luate in calcul pentru viitor, avand in vedere ca este unul dintre cele mai industrializate judete ale tarii. Sau poate ca o fi existand vreun document in acest sens, dar o fi secret! Pentru ca, nu de alta, dar, in ciuda transparentei pe care se bate moneda la Bucuresti, Institutia Prefectului Prahova s-a dovedit a fi una dintre cele mai netransparente institutii publice, conferintele de presa organizandu-se din joi …in Paste, existand nenumarate cazurile in care presa nu a avut acces pe la diverse intruniri, pe motiv ca …nu sunt publice!
In schimb, reprezentantii acestei institutii nu rateaza niciodata ocazia vizitelor de sus, guvernamentale, fiind nelipsiti din „tabloul de grup” – o moda a partidului aflat la guvernare – cand se fac declaratii. Insa, n-au fost uitate nici drumurile care duc pe la partidul cu ajutorul caruia au fost instalati in functii. Nu de alta, dar o alta grija a prefectului e legata de alegerile de la anul, coalitia aflata la guvernare picand de acord ca alegerile locale pot fi comasate cu cele parlamentare. Iar, in acest caz, ceva experienta a fost acumulata inca din acest an, de la alegerile partiale la Primaria Scorteni, cand partidul aflat la guvernare a reusit sa aduca Prahova intr-o adevarata carte a recordurilor electorale, procentul de prezenta la vot fiind de peste 70%, umbrit, insa, de mita electorala pusa in sacosa.

Nicoleta DUMITRESCU