Lectura obligatorie (2)

Scriam, zilele trecute, tot in acest colt de pagina, despre lipsa de cultura politica a celor care-si dau cu caramida-n piept sustinand ca sunt oameni politici, despre lipsa oricarei urme de respect cu care acestia ar trebui sa se exprime in orice imprejurare – fie ca este vorba despre cetateanul pe care, zice-se il reprezinta, fie ca se „contreaza” cu cei de alta opinie. Cineva chiar m-a intrebat, ironic, de ce emitem astfel de pretentii fata oamenii politici daca ei sunt… analfabeti la politica, de ce le cerem sa fie diplomati – in activitatile politice – daca ei nu se ocupa cu asa ceva, ci cu infulecatul a cat mai multor halci din averea tarii. Pentru hotie – caci acesta-i termenul cel mai corect – nu le trebuie studii de specialitate. Fura pur si simplu, si cei de la putere, si cei din opozitie – cand le vine randul, si practica acest sport cu toata dezinvoltura, in modul cel mai firesc, pentru ca nu au cui sa dea socoteala. Nu se vede cum intra pe usile judecatoriilor, si cum ies apoi de-acolo sau de la racoarea de cateva zile , indurata doar pentru a ne amagi pe noi, credulii? Si-apoi, nu vedeti ca, pentru „a fura” din fondurile europene, cu care ne tot roaga Uniunea, nu ne descurcam in niciun fel? Pentru asa ceva trebuie, intr-adevar, putina carte, putina lectura economica, putine glagorii, cat de cat, acolo, ca sa faci un proiect si sa-l sustii. Altfel, hotia se descopera imediat si trebuie sa returnezi banii masluiti!
Incultura politica – glazurata cu pretentii vecine cu prostia si intregita, cum mai spuneam, de sfidarea realitatii – face din oamenii politici un fel de animale politice. Aceasta deoarece cei care se cred oameni politici nu mai recunosc ca exista si adversari politici si-i trateaza pe acestia ca pe niste dusmani de moarte. Sunt in stare sa-i sfasie, sa-i distruga, pur si simplu, pe cei care, intamplator, exprima alte opinii decat ale lor. Sloganul bolsevic de la inceputul secolului trecut – „Cine nu-i cu noi este impotriva noastra” – este mai actual ca oricand si se aplica, neabatut, pentru mentinerea puterii. Vedeti ce se intampla cu UDMR – care, practic, tine actuala guvernare in Palatul Victoria? Cum nu a fost de acord cu reorganizarea teritoriala, cu votul prin corespondenta si cu modificarea Constitutiei, cum a facut cunostinta cu furcile caudine ale justitiei romane! Si toate acestea au acelasi substrat; mentinerea puterii si acumularea de averi. Pentru a le realiza, ei nu considera necesara o anumita pregatire politica, iar daca sunt analfabeti la acest capitol, sunt convinsi ca merge si-asa, ca totul li se cuvine de la sine.
Cat despre respectul minim pe care ar trebui sa-l arate celorlalti – macar pentru a… puncta la „impresia artistica” – nici la acest capitol nu performeaza. Oamenii nostri politici sunt convinsi ca termenul „respect” este acel cuvant care se scrie pe gardurile de la partidele de fotbal si-atat. Ce-i acela respect pentru cetateanul caruia i-ai administrat atatea promisiuni si i-ai furat votul ca sa obtii puterea? Cand ai puterea, nu-ti mai trebuie respect, mai ales ca nici in „lecturile de specialitate” pe care le-ai parcurs nu ai gasit lamuririle de rigoare!
Leon CHIRILA