Persoanele care asigura primul ajutor trebuie sa aiba cunostinte sanitare minime, pentru a fi capabile sa ia masurile cele mai adecvate fiecarui caz de ranire, astfel: Plagi simple. Se sterge plaga si pielea invecinata cu apa si sapun, se tamponeaza cu vata imbibata in alcool diluat si se pune un pansament steril. Plagi grave si profunde. In acest caz se pune pansament steril pe plaga. Plaga nu se dezinfecteaza. Daca aceasta este cauzata de un corp strain fixat deja, acesta nu se scoate pentru a nu cauza hemoragii grave.
Fracturi. Fractura este o rupere a osului ce provoaca incapacitate functionala, durere vie si deformare a regiunii. Nu se maseaza, nu se atinge si nu se misca partea rupta . Se imobilizeaza zona fracturata. In cazul fracturii unui membru, se vor pune atele pentru imobilizarea articulatiei inferioare si superioare a zonei. Atelele se fixeaza fara a atinge zona fracturata. In cazul fracturii coloanei vertebrale – care se ia in considerare daca persoana a avut un soc violent, a cazut de la inaltime, prezinta dureri dorsale, nu poate misca o mana, un picior, sau daca nu le simte – se asteapta sosirea medicului.
Fractura craniana se ia in considerare daca accidentatul a suferit o lovitura la cap, sangereaza pe nas sau ureche, vomita sau are pupilele inegale. In acest caz, accidentatul va fi asezat in pozitie laterala cu partea sangeranda in sus. Luxatii. Se poate vorbi despre luxatii atunci cand un os a iesit din articulatie. Se imobilizeaza dupa metoda fracturilor. Entorse. In cazul unei entorse, nu are loc o deplasare de os din articulatie, ci sufera numai ligamentele. Se va tine articulatia intr-o baie de apa rece, timp de 10 minute. Hemoragii. Atunci cand apar hemoragii, se comprima imediat plaga care sangereaza, cu pumnul sau cu degetul, timp de 10 minute. Apoi se procedeaza astfel: se pune un pansament progresiv si nu se atinge; daca hemoragia nu se opreste, se vor comprima trunchiurile arteriale zonale; pentru hemoragii mai mari, in cazul membrelor, se vor fixa garouri. Garoul se va strange pana se va opri hemoragia. Se noteaza ora la care a fost pus garoul. Acesta nu trebuie lasat mai mult de 30 minute. Ranitul se va transporta la spital. Arsuri. In cazul arsurilor usoare, partea arsa se scufunda in apa curata timp de 10 minute. Nu se rup veziculele (basicile). In cazul arsurilor grave nu se ating hainele lipite de piele. Se fereste accidentatul de praf, si nu se vorbeste deasupra ranii arse.
Se acopera zona cu lenjerie sterila si curata. In cazul unei arsuri la ochi, aceasta se spala cu apa dulce. Nu se panseaza.