Moda modificarilor interioare in apartamente a cam trecut
Numarul persoanelor care efectueaza modificari interioare in apartamente s-a diminuat considerabil in comparatie cu anii trecuti. Iar cele mai multe dintre reclamatiile privind lucrarile efectuate in apartamente, venite pe adresa Primariei Ploiesti din partea vecinilor, sunt neintemeiate.
,,In prezent, mai avem foarte putine astfel de reclamatii, si asta pe fondul scaderii numarului de tranzactii imobiliare. Nu se mai vand apartamente si atunci nici nu se mai fac lucrari interioare de modernizare. Trebuie precizat ca serviciul nostru nu poate efectua verificari in privinta modificarilor interioare din apartamente in absenta reclamatiilor venite de la cetateni. Oricum, anul acesta, pana in prezent, am primit aproximativ zece astfel de reclamatii, insa, in general, cele mai multe sunt neintemeiate’’, ne-a declarat Lavinia Cursaru, consilier in cadrul Serviciului Control din Primaria Ploiesti.
,,In general, vecinii reclama pentru ca ii deranjeaza zgomotul lucrarilor, dar in aceasta privinta nu putem face nimic. Din constatarile de pe teren, pot spune ca locatarii de la bloc demoleaza in general debaralele, pentru a mari spatiul de locuit, insa e bine de stiut ca in acest caz nu este afectata structura de rezistenta a blocului. Ilegalitatea in aceste cazuri consta in faptul ca respectivii locatari nu obtin inainte avizele necesare de la primarie’’, ne-a mai explicat interlocutoarea noastra.
E bine de stiut, insa, ca, potrivit prevederilor Legii 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, exista reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara care pastreaza forma, dimensiunile golurilor si ale tamplariei initiale pentru care nu este necesara obtinerea autorizatiei de construire, precum si lucrari de modificare, extindere, reparare- pentru care este necesara obtinerea autorizatiei de construire de la primarie, care se elibereaza in baza unui proiect si a unei expertize tehnice realizate de specialisti in domeniu, tocmai in ideea de a nu afecta rezistenta structurii imobilului. In aceasta a doua situatie se afla proprietarii care desfiinteaza debarale, de exemplu.
In situatia in care proprietarii nu respecta prevederile legislative, acestia risca amenzi de la 3.000 la 10.000 de lei, iar daca lucrarile se continua dupa dispunerea opririi acestora de catre organele de control competente, atunci fapta devine infractiune.
,,Un alt lucru care e bine de stiut este faptul ca persoanele care realizeaza astfel de modificari interioare fara autorizatie de construire nu pot sa vanda apartamentele, mai ales daca cumparatorii vor sa-l achizitioneze prin credit ipotecar. Si asta deoarece banca trimite un expert sa evalueze apartamentul si, daca nu corespunde ceea ce este in realitate cu schita de cadastru, expertul nu poate da acceptul’’, ne-a mai explicat Lavinia Cursaru.
Numarul reclamatiilor in acest sens a scazut si la Uniunea Asociatiilor de Proprietari Prahova. ,,Nu am primit multe sesizari in acest sens, anul acesta. Mai exact, am avut o singura reclamatie verbala din partea unui ploiestean, care de teama de a nu se certa cu vecinii nu a dorit sa faca nimic scris. Acesta ne-a spus ca nu mai suporta zgomotele din blocul sau, ba chiar locatarul a sustinut ca s-a mutat la hotel din cauza zgomotelor. Oricum, important este ca oamenii sa inteleaga ca in momentul in care demareaza lucrari de modificare in apartamente au obligatia sa se intereseze daca aceste lucrari necesita sau nu autorizatie de construire. Daca este nevoie de documente, atunci e bine sa se conformeze legislatiei, pentru a nu pune in pericol – in cazul unui cutremur – siguranta vecinilor si a lor, personal, si pentru a nu avea niciun fel de problema cu organele de control’’, ne-a declarat Simona Baicoianu, presedintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari Prahova.
C.Dobre