Grecia- salvata de la faliment
Liderii din zona euro au convenit, joi, sa acorde un al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, la finalul unui summit crucial cu privire la viitorul monedei unice. Pachetul financiar va ajunge pana la 158 de miliarde de euro, cu sprijinul substantial din partea bancilor si a creditorilor privati din Grecia: 109 miliarde de euro din partea Europei si Fondului Monetar International, iar restul de
49 miliarde de euro- contributie din partea sectorului privat. Din aceasta suma, 37 miliarde de euro vor veni dintr-o “contributie voluntara” a bancilor si 12 miliarde de euro din rascumpararea datoriilor din piata. Grecia isi va reduce datoria de 350 miliarde de euro cu 26 miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2014, datorita noului ajutor financiar, a declarat prim-ministrul grec George Papandreou.
Liderii europeni au mai decis asupra unor conditii de creditare mai usoare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia: maturitatea imprumuturilor se va dubla de la 7,5 ani la 15 ani, pana la maximum 30 de ani, cu o perioada de gratie de 10 ani, dobanzile vor fi reduse la 3,5 la suta de la 4,5-5,8%.
Liderii au promis infiintarea unui “Plan Marshall” de investitii publice europene pentru a ajuta la redresarea economiei grecesti.
Temperaturi ucigase in SUA
Valul de caldura inregistrat in Statele Unite a afectat si coasta de Est a tarii, dupa ce a provocat moartea a cel putin 22 de persoane pe intreg teritoriul american.
“Cea mai mare parte a centrului si nord-estului Statelor Unite se afla sub incidenta unor alerte din cauza caldurii excesive”, a anuntat serviciul national de meteorologie NWS.
“Temperaturile mari, combinate cu umiditatea destul de ridicata, vor avea ca rezultat indici de caldura periculosi”, a precizat sursa citata.
In statul Iowa a fost inregistrata miercuri o temperatura de 51 de grade Celsius, iar in apropierea capitalei federale, in statul Maryland, serviciile meteo au anuntat temperaturi care pot ajunge pana la 42 de grade.
Valul de caldura va afecta in continuare zone cuprinse intre coasta Atlanticului si centrul tarii, cu temperaturi de 40 – 46 de grade.
China dezvolta arme cu radiatii
Armata chineza dezvolta arme cu puls electromagnetic pe care Beijingul intentioneaza sa le foloseasca impotriva portavioanelor americane, intr-un eventual conflict pe tema Taiwanului, potrivit unui raport de informatii dat publicitatii.
Fragmente ale studiului Centrului National pentru Informatii privind efectele letale ale armelor cu puls electromagnetic (EMP) si ale celor cu microunde de mare putere (HPM) au aratat ca aceste arme fac parte din arsenalul chinez numit “buzduganul asasinului”, care ar permite Chinei, inferioara din punct de vedere tehnologic, sa invinga fortele militare ale SUA.
Armele cu puls electromagnetic copiaza pulsul de raze Gamma cauzat de o explozie nucleara, care distruge toate echipamentele electronice, inclusiv computerele si automobilele, pe suprafete vaste.
Raportul declasificat, redactat in 2005 si obtinut de Arhiva Nationala de Securitate, o organizatie privata, ofera detalii despre armele EMP detinute de China si planurile pentru folosirea lor. “Pentru utilizarea impotriva Taiwanului, China ar putea detona la o altitudine mult mai mica (30-40 de kilometri) pentru a limita efectele EMP la Taiwan si imediata vecinatate a sa”, arata raportul. “Racheta balistica cu raza medie de actiune DF-21 a fost mentionata ca platforma pentru un atac cu EMP impotriva Taiwanului”, adauga textul.
Conform raportului, China a efectuat teste cu EMP pe soareci, sobolani, iepuri, caini si maimute, care au suferit probleme la ochi, creier, oase, maduva si alte organe. “Este clar ca adevaratul scop al experimentelor medicale chineze este sa afle potentialele efecte umane ale expunerii la EMP puternice si la radiatii (cu microunde de mare putere)”.
Capacitatile EMP ale Chinei ar putea fi folosite in doua feluri: ca masura-surpriza dupa atacul initial al Chinei impotriva Taiwanului si dupa ce alte componente (ale grupului de atac de pe portavion) ale SUA s-au mutat intr-o pozitie vulnerabila, sau ca bluf pentru a determina Statele Unite sa nu apere Taiwanul cu CVBG, acronimul Pentagonului pentru grup de atac de pe portavion.