Pe zi ce trece, esti tot mai tentat sa crezi ca ar exista cineva care, in tara asta, intoarce lucrurile pe dos. Iata, nu mai departe decat ieri, si nu mai departe de Campina – asa cum va veti convinge citind si in pag. 10 – Ziua Copilului s-a sarbatorit pe 5 iunie, iar Ziua (mondiala) a Mediului – care este marcata pe 5 iunie, a fost „sarbatorita”, prin actiuni specifice, anterior. De asemenea, tot foarte recent, adica la sfarsitul saptamanii precedente, cand presa se dadea de ceasul mortii sa anunte noul sef de la Ministerul Muncii, premierul Emil Boc (la randu-i, interimar la conducerea respectivului minister) a plecat la Cotroceni cu Sulfina (Barbu) in buzunar si s-a intors cu Sebastian Lazaroiu in… ranita, prezentandu-l presei ca fiind noul detinator al portofoliului de la Munca!?!
Aceste doua cazuri suntem cum spuneam, doar un fel de ultime… intamplari carora le putem spune ca sunt cu susul in jos, sau ca la noi la nimeni. Spun astfel deoarece, daca privim lucrurile la nivel macro, vom vedea ca nici la nivel national nu stau mai bine. Astfel, la noi, la romani, in loc de solutii pentru iesirea din criza, pentru dezvoltare – respectiv, locuri de munca, investitii, crestere economica, utilizarea fondurilor UE etc – actuala guvernare, de fapt tartorul ei – Traian Basescu – se da de ceasul mortii sa schimbe Constitutia, sa modifice structura Parlamentului si sa micsoreze numarul parlamentarilor. Astfel de modificari, conform opiniei prezidentiale, se impun ca urmare a vointei poporului care ar fi votat la referendum ce a vrut Basescu, desi poporul, cand a votat, a sperat la mai binele sau si nu al tagmei conducatoare, pitita acum, sub pseudoumbrela a iesirii din recesiune.
Lucrurile nu stau mai bine nici daca luam in calcul relatia „frateasca” pe care o avem, la guvernare, cu minoritatea maghiara, care cum ne prinde, cum ne tavaleste de ne merg fulgii, fara ca vreun demnitar roman-roman sa schiteze macar un gest. Nu mai departe decat recenta inaugurare a biroului tinutului secuiesc (nici macar nu i-am trecut numele cu majuscule) la Parlamentul European a fost tratata de mai marele statului cu un fel de grija ca sa nu deranjeze, multumindu-se sa afirme ca are „o parere proasta” despre respectiva actiune antiromaneasca la un asemenea nivel si ca o apreciaza ca fiind o „desconsiderare”. A omis insa, sa mentioneze ca de fapt, desconsiderarea avea o adresa precisa si anume conducerea statului!
La toate acestea, daca mai adaugam doar faptul ca medicii de familie nu vor sa semneze acel „celebru”contract-cadru – desi Ministerul Sanatatii o tine, in continuare, ca le-a satisfacut toate doleantele, iar seful CNAS ii acuza pe doctori ca-si fac vacante exotice pe seama retetelor cu medicamente scumpe – sau ca echipa de pe locul 2 al recent incheiatului campionat de fotbal a fost trimisa prin catacombele acestui sport – putem trage concluzia ca, la noi, ca nicaieri altundeva, prea multe merg „pe invers”!

Leon CHIRILA