Prin traditie, Sarbatorile de Pasti poarta, pentru multi dintre noi, parfumul casei primenite si al cozonacului scos din cuptor, sfintenia crengii de salcie aninata la icoana, binecuvantarea oului inrosit si a bucatelor pregatite dupa retete pastrate din generatie in generatie.
Cu putine zile inaintea marii sarbatori de Pasti, la Ploiesti isi va deschide portile, maine, 20 aprilie, a.c., „Targul cu bunatati”, ce ii asteapta pe toti aceia care vor sa aiba pe masa bucate „ca la mama acasa”.
Printr-o initiativa laudabila- pentru care organizatorii merita toate aprecierile-care s-a bucurat de succes la Sinaia si Campina, dovada ca oamenii au stat la rand sa cumpere bunatati, zeci de producatori vor expune in Ploiesti, la „Galeria real” (in zona parcarii), produse alimentare traditionale si obiecte mestesugaresti din cele mai renumite zone ale tarii. Branzeturi, preparate din carne de oaie si de porc, cozonaci, gemuri, dulceturi, miere, fructe uscate, turta dulce, vin si palinca, chiar si legume de primavara aduse de la Bran, Lapusel, Arad, Miercurea Ciuc, Zalau, Bascov si Tomsani – toate vor putea fi gasite la targul ce va reinvia in oras ceva din atmosfea satului romanesc si a sarbatorii de Pasti care lumineaza, intr-un fel aparte, existenta traditionala. Si, intocmai ca la targ, doritorii vor gasi tot felul de obiecte de trebuinta in casa- impletituri si oale modelate in lut de vestitii mesteri din Corund, oua incondeiate, cum numai bucovinenii stiu a face, ii cusute cu maiestrie la Breaza si icoane ce asaza pe sticla toata sfintenia si smerenia marii sarbatori a Pastilor. Iar pentru ca tocmai a fost Duminica Floriilor, ce a inflorit nu numai sufletul a credinta, ci a si dat semnalul ca primavara a venit cu adevarat, cei care vor sa adauge caselor si gradinilor lor culoare si parfum vor gasi la vanzare flori in ghivece, bulbi de crini, gladiole si gloxinia ce asteapta sa fie rasaditi spre a bucura privirile.
Pana sambata, spre pranz, cand isi va inchide portile, targul este gandit ca o sarbatoare pentru privitori si cumparatori, ca un dar aparte facut de organizatori pentru toti aceia care vor sa redescopere ori sa afle acum ce inseamna traditia, ce parfum aparte au bunatatile in a caror reteta dospesc si bucuria, si credinta si caldura sufleteasca a acelora care impartasesc inca, pentru generatiile de azi, valoarea a ceea ce este romanesc.
Editiile de la Sinaia si Campina ale targului au dovedit deja – si in mod cert acelasi lucru se va intampla si la Ploiesti – ca reusita organizatorilor inseamna mult mai mult decat o oportunitate comerciala oferita cumparatorilor aflati in criza de timp, care vor sa se aprovizioneaze, intr-un timp cat mai scurt, din acelasi loc, cu tot ceea ce le este de trebuinta. Intr-adevar, cosurile se pot umple mai usor la un asemenea targ, cu mai putina alergatura si cu garantia calitatii, fiindca producatorii au de aparat renumele castigat in generatii. Dar exista, la vanzare- si inca pe gratis – ceva si mai de pret: atmosfera de targ pe care n-o poti intalni nicaieri altundeva, cu tihna si parfumul care-l conving pana si pe cel mai nehotarat cumparator ca nu trebuie sa plece cu mana goala. Iar aceasta atmosfera, organizatorii au decis sa o recreeze in fiecare luna de acum inainte, in acelasi spatiu al „Galeriei real”, asa ca bunatatile se vor intoarce iar si iar, spre a-i convinge pana si pe cei care nu cred de la prima gustare si de la cea dintai privire !
Pe langa efortul organizatorilor, merita apreciata si implicarea administratiilor din orasele gazda, si partenerii – din randul unor cunoscute institutii bancare, al unor asociatii ale producatorilor, din presa Trustul Prahova regasindu-se intre acestia – care au inteles ca merita sustinuta o asemenea initiativa.
Targul cu bunatati de Pasti va asteapta, asadar, si odata cu el ceva din vremurile in care sarbatoarea avea gust unic, ca la mama acasa, cu parfum de cozonac si muscate, cu lumina dinspre icoana asezata la rasaritul casei si al sufletului. Mergeti sa primiti acest unic dar !
Luiza RADULESCU PINTILIE














