Initiat de Consiliul Judetean Prahova, proiectul ,,Sistem de Management Integrat al Deseurilor in judetul Prahova’’ a indeplinit conditiile necesare in vederea depunerii la Comisia Europeana, pentru obtinerea finantarii necesare implementarii. Anuntul a fost facut la inceputul acestei saptamani, la Ploiesti, de catre JASPER – organismul acreditat de catre Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii sa acorde sprijin in vederea elaborarii proiectului – in fata reprezentantilor autoritatilor locale din judet, dar si a celor din Ministerul Mediului si Padurilor. ,,Dupa confirmarea oficiala a faptului ca proiectul indeplineste toate criteriile cerute, urmeaza ca pe data de 25 martie 2011 sa fie depus la Comisia Europeana. Finantarea se va primi pana la inceputul lunii iulie, anul acesta. Valoarea proiectului se ridica la 50 de milioane de euro cu TVA’’, ne-a declarat Antoaneta Varga, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Prahova.
Pentru punerea in aplicare a acestui proiect, toate cele 104 unitati administrativ-teritoriale ale judetului s-au unit in Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara de Uitlitati Publice. Etapele de derulare ale respectivului proiect au fost aprobate de catre consilierii tuturor localitatilor prahovene, inca de anul trecut, in vederea indeplinirii, si de catre judetul Prahova, a angajamentelor impuse prin Tratatul de Aderare al Romaniei la Uniunea Europeana. Proiectul prevede ca pe intreg teritoriul judetului sa fie redusa masa de deseuri, impactul negativ asupra mediului urmand sa fie diminuat prin recuperarea acestora acolo unde se poate realiza reciclarea in eventualitatea in care nu exista posibilitatea recuperarii lor, alegandu-se solutia depozitarii sigure, care sa respecte toate conditiile impuse de normele europene. Proiectul vizeaza construirea de statii de transfer la Busteni, Tinosu, Urlati si Gura Vitioarei, a unei statii de sortare la Boldesti –Scaeni, a alteia de tratare mecano-biologica la Ploiesti, pe amplasamentul fostului depozit de deseuri din zona Teleajen, inchis in 2002. In vederea eficientizarii activitatilor de management al deseurilor s-a prevazut impartirea judetului in 6 zone de transport. Prima zona este constituita din orasele statiuni de pe Valea Prahovei – Sinaia, Busteni, Azuga. Zona a doua, unde este prevazuta statia de sortare de la Boldesti – Scaeni include municipiile Ploiesti si Campina, dar si orasele Baicoi, Boldesti-Scaeni, Comarnic, Breaza, Plopeni, Slanic, plus 41 de comune (total populatie 561.682 de locuitori, respectiv 344.424 in mediul urban si 217.258 in mediul rural). Zona a treia este formata din comunele Draganesti, Gherghita, Dumbrava, unde se va pune in aplicare sistemul de colectare, selectare si transfer de deseuri menajere. Balta Doamnei va face parte tot din zona a treia, aici infiintandu-se, deja, o statie de obtinere a compostului din deseuri biodegradabile, adica a ingrasamintelor agricole naturale. Cea de-a patra zona va include orasul Urlati si 17 comune din imprejurimi. Zona a cincea va fi formata din orasul Valenii de Munte plus 22 de comune, rampa de transfer de deseuri de la Prislop, din satul Traisteni (Valea Doftanei) fiind inclusa in cea de-a sasea zona.
Depozitarea deseurilor generate din zonele mentionate se va face in cadrul depozitului de la Boldesti-Scaeni, capacitatea acestuia fiind de 2.550.000 mc. Durata de functionare a acestui depozit va fi de minimum 15 ani din momentul implementarii proiectului, adica aproximativ pana in anul 2028.
C. Dobre