Deputatii au adoptat, ieri, proiectul de lege care reglementeaza activitatea zilierilor, stabilind impozitarea cu 16% a remuneratiei brute a acestora, dar si ca remuneratia sa fie minimum 2 lei pe ora si maximum 10 lei pe ora. Proiectul a fost adoptat cu 158 voturi favorabile, 128 “impotriva” si doua abtineri. Camera este decizionala privind acest proiect.
In cadrul dezbaterilor, deputatul PSD Ioan Cindrea a acuzat ca proiectul genereaza efecte negative necontrolabile pe piata muncii si a cerut retrimiterea acestuia la comisia de munca, anuntand si ca PSD nu sustine acest act normativ. In plus, social-democratul a criticat faptul ca propunerea legislativa nu prevede asigurari pentru zilieri si nici echipamente de protectie pentru acestia. “Cui foloseste acest proiect de lege? Statului, fiindca doreste sa-si incaseze impozitul de 16%. Nu foloseste sezonierilor”, a spus deputatul PSD.Si viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu s-a pronuntat in favoarea retrimiterii la comisie a proiectului, apreciind ca textul contine multe incoerente care trebuie clarificate. “E nevoie de apararea drepturilor celor care muncesc. Daca le luam numai impozit pe venit, nu-i aparam in niciun fel”, a spus liberalul.
Pe de alta parte, deputatul PDL
Claudia Boghicevici a sustinut ca initiativa asigura protectie zilierilor. “Proiectul de lege este foarte bun. Semnalele pe care noi le-am primit din tara sunt bune. Proiectul asigura protectie zilierilor din Romania”, a subliniat democrat-liberala. Potrivit acesteia, activitatea de zilier poate fi de 90 de zile pe an, iar cei care primesc o remuneratie cuprinsa intre 2 si 10 lei pe ora, pot beneficia optional si de asigurari de sanatate. Deputatul UDMR Kerekes Karoly a precizat ca grupul UDMR nu sustine retrimiterea la comisie intrucat activitatea de zilier trebuie reglementata, in conditiile in care a scapat de sub control. Propunerea de retrimitere la comisie a fost respinsa la vot, iar social-democratii au continuat criticile la adresa proiectului de lege. “Chiar vreti sa ne intoarcem cu secole in urma? Aceste proiecte de legi nu fac decat sa aduca iobagii pe mosiile celor mari”, a acuzat deputatul PSD Aura Vasile. Si social-democratul Adrian Solomon a acuzat Puterea ca prin acest proiect legalizeaza munca la negru. “Cu 2 lei pe ora, salariul este de 350 de lei pe luna. Ii condamnam la mizerie pe oamenii astia. Angajatorul va merge pe aceasta limita de jos”, a spus si deputatul PSD, Matei Bratianu. In replica, reprezentantul Guvernului a precizat ca persoana angajata ca zilier poate lucra 90 de zile intr-un an, dupa care poate fi angajat pe perioada determinata si poate fi asigurat. El a sustinut ca zilierii vor primi echipament de protectie. Social-democratul Cristian Dumitrescu i-a cerut secretarului de stat sa lamureasca Parlamentul cum vor primi zilierii echipament de protectie, fara insa a primi raspuns. Legea reglementeaza modul in care zilierii pot executa activitati cu caracter ocazional si stipuleaza ca angajatorul va plati un impozit de 16% calculat la remuneratia bruta a zilierului respectiv. Potrivit actului normativ, cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic de 2 lei/ora si nici mai mare de 10 lei /ora si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru.