Prahovenii care au ramas fara serviciu in urma concedierilor, precum si aceia care, dupa absolvirea unei scoli, nu au reusit sa isi gaseasca un loc de munca, se pot pregati pentru noi meserii. In aceasta luna, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova organizeaza patru cursuri de recalificare in meserii ce se regasesc frecvent pe listele cu locuri de munca vacante ale agentiei. Astfel, cei interesati pot freventa cursul de operator introducere, validare si prelucrare date (acesta incepe in data de 18 februarie 2011), pe cel de comunicare in limba engleza (17 februarie 2011), pe cel de sudor electric (24 februarie 2011) sau pe cel de maseur/masaj somatic si reflexogen (28 februarie 2011). Persoanele care doresc sa se inscrie la primul curs trebuie sa fi absolvit liceul, iar in cazul celorlalte – sa aibe minimum opt clase.
In total, sunt oferite 160 de locuri, iar cursurile au o durata cuprinsa intre 6 si 16 saptamani, in functie de fiecare calificare. Cursurile de teorie se desfasoara la Centrul de Formare Profesionala al agentiei, iar cele practice – in cadrul unor firme. In plus, somerii navetisti beneficiaza de decontarea integrala a abonamentului de calatorie pe perioada desfasurarii cursului.
Inscrierea la cursurile amintite se face pana cel tarziu la data de deschidere a acestora, in cazul in care locurile nu s-au ocupat, la Centrul de Formare Profesionala din Ploiesti, Soseaua Vestului nr.19 (fosta cladire a Scolii de Soferi), in baza actelor de studii, a certificatului de nastere si de casatorie (dupa caz), a actului de identitate, a carnetului de somer, prezentate in original si in copie, precum si a actului medical eliberat de medicul de familie din care sa rezulte ca solicitantul este apt de munca. In ceea ce ii priveste pe somerii neindemnizati, acestia trebuie sa prezinte pentru inscrierea la cursurile amintite si o adeverinta de venit eliberata de Administratia Finantelor Publice. Prahovenii care nu primesc somaj sau nu au venituri vor prezenta si o adeverinta de inregistrare la AJOFM ca persoane aflate in cautare de loc de munca.
Cursurile pot fi urmate si de catre persoanele incadrate in munca, numai ca acestea nu beneficiaza de gratuitate, cheltuielile fiind suportate in acest caz de catre cursant sau de catre agentii economici unde cei in cauza sunt angajati.
Anemary GRIGORE