La sfarsitul saptamanii abia incheiate, liderii de sindicat din sistemul sanitar din intreaga tara, inclusiv cei ai Sindicatului Judetean Sanitas Prahova, au avut o intalnire la care au participat si reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, scopul acesteia fiind rezolvarea unor probleme punctuale din domeniu. ,,Desi a fost o intalnire la nivel national nu s-au stabilit actiuni concrete din partea noastra si nici nu am primit prea multe raspunsuri concrete din partea reprezentantilor ministerului, ci mai mult promisiuni’’, ne-a declarat Luminita Gologan, liderul filialei Sanitas din Prahova. Intre principalele probleme expuse de liderii de sindicat au figurat cele legate de salarizare si faptul ca descentralizarea nu a venit in sprijinul sistemului sanitar, ci dimpotriva. ,,Autoritatile locale nu tin cont de sesizarile noastre, nu inteleg ce se intampla cu politica sanitara si atunci treburile ies nu tocmai bine. De asemenea, am solicitat reprezentantilor Ministerului Sanatatii sa abroge sau sa amane ordonanta prin care se prevedea o crestere salariala, in 2011, cu 15% prin acordarea sporurilor de pana la 85% din salariul de baza, deoarece acest lucru nu se poate realiza. Anul acesta, casele judetene de asigurari de sanatate au primit bugete mai mici cu 10%, asadar este evident ca nu se poate aplica o majorare a salariilor in conditiile in care bugetul pe 2011 este mai mic decat cel de anul trecut’’, ne-a mai spus interlocutoarea noastra.
O alta problema semnalata de catre sindicalisti a fost cea privind modificarea legii referitoare la sistemul national de asistenta sociala, tinandu-se cont de faptul ca persoanele care lucreaza in acest domeniu, chiar daca apartin de Ministerul Muncii, ar trebui sa beneficieze de acelasi cresteri si sporuri salariale ca si cei din sistemul sanitar, pentru ca muncesc de sarbatorile legale sau in weekend. Un alt motiv de ingrijorare il constituie noul Contract colectiv de munca pe ramura sanitara, care urmeaza sa intre in vigoare in 2011. Deocamdata, pentru a nu exista probleme, majoritatea membrilor sindicatului Sanitas au incheiat deja un act aditional la contractul colectiv de munca pe ramura sanitara, prin care se prevede prelungirea celui semnat in 2010 cu inca un an sau pana la aparitia noului contract.
,,Noi preferam rezolvarea tuturor doleantelor pe cale amiabila, insa daca nu se va gasi nicio solutie atunci desigur vom fi nevoiti sa ne organizam si sa protestam’’, a mai adaugat interlocutoarea noastra. Tot pe fondul nemultumirilor vizavi de reducerea salariilor cu 25%, reamintim ca Sindicatul Judetean Sanitas Prahova are, in prezent, zeci de actiuni deschise in instanta la Tribunalul Prahova impotriva angajatorilor, precum si a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Filiala prahoveana a Sindicatului Sanitas numara peste 4.400 de membri – medici, personal mediu si personal auxiliar.
C.Dobre