Bustul profesorului si arhitectului Toma T. Socolescu, amplasat la intrarea principala a cladirii Halelor Centrale din Ploiesti – ce reprezinta una dintre numeroasele sale creatii – a fost dezvelit ieri, in cadru festiv, in semn de pretuire a comunitatii municipiului pentru impresionanta mostenire culturala lasata de acesta.

Opera de arta a fost realizata de sculptorul Radu Ciobanu, din Satu Mare, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Bustul este din bronz, iar soclul – din piatra de Babadag – un tip de calcar ce nu a fost ales intamplator, culoarea sa crem fiind aceeasi cu cea a cladirii Halelor Centrale. Radu Ciobanu a castigat, anul trecut, concursul organizat de catre Primaria Ploiesti, pentru realizarea unei lucrari de arta care sa-l reprezinte pe arhitect, cu ocazia marcarii, in 2010, a 50 de ani de la trecerea lui in nefiinta. 200.000 de lei au fost asigurati de municipalitate pentru acest proiect. Radu Ciobanu are 48 de ani si o experienta de 20 de ani in domeniul artistic, fiind specializat in sculpturi ce reprezinta portrete.
Prezent la eveniment, artistul ne-a precizat ca a fost impresionat de personalitatea lui Toma T. Socolescu si ca, inainte de a realiza opera de arta, a studiat toate realizarile arhitecturale ale acestuia. In cadrul ceremoniei de ieri, bustul a fost dezvelit de catre artist si de catre viceprimarul orasului, Cristian Dumitru. Cei doi, precum si inginerul Ilie Constantin – cercetator al operei marelui arhiect – au vorbit despre personalitatea acestuia si despre zestrea culturala de exceptie lasata de el mostenire prahovenilor. Toma T. Socolescu a realizat proiecte dupa care au fost ridicate mai multe cladiri ce au devenit simboluri ale orasului si ale judetului: fostul Palat al Justitiei, in prezent Palatul Culturii, Catedrala Sfantul „Ioan Botezatorul” – ascunsa, din pacate, partial, de un bloc construit in perioada comunista -, Palatul Scoalelor Comerciale, Casa Corpului Didactic Primar etc. In calitate de profesor, el a instruit 20 de generatii de studenti ai Facultatii de Arhitectura. Printre realizarile sale se mai regaseste infiintarea Muzeului „Hagi Prodan”, a Bibliotecii „Nicolae Iorga”, a Muzeului de Arta din Ploiesti – oras pe care l-a si condus, o scurta perioada de timp.
Ana M.