Pentagonul a anuntat ca va trimite inca 1.400 de militari in sudul Afganistanului, in cadrul eforturilor pentru contracararea insurgentei talibane, inainte de reducerea programata a efectivelor americane. Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a aprobat “trimiterea membrilor corpului Marinei militare in sudul Afganistanului pentru consolidarea progreselor deja inregistrate si pentru intensificarea presiunilor asupra inamicilor pe durata iernii”, a explicat colonelul Dave Lapan, purtatorul de cuvant al Pentagonului.

Masuri de securitate sporite la Londra, din cauza riscului de atentate

Efective importante de politie au fost mobilizate la Londra, in special in terminalele transportului public, pentru a preveni un eventual atac terorist. Permisiile si concediile au fost anulate in cadrul politiei transporturilor si au fost cerute intariri, o puternica prezenta a fortelor de politie fiind asteptata atat pe strazile capitalei britanice, cat si pe Aeroportul Heathrow, dupa cum au anuntat postul Sky News si cotidianul The Daily Telegraph. O sursa din domeniul securitatii a declarat pentru cotidian ca nu este vorba despre o amenintare terorista “iminenta”, ci despre ingrijorari suscitate de activitatea detectata a catorva celule extremiste. Serviciile de informatii au apreciat ca transporturile din Londra ar putea fi tinte, iar nivelul de supraveghere al politiei a fost adaptat ca atare. Nivelul de alerta globala pe teritoriul britanic a ramas neschimbat, la indicatorul “grav”, cu o treapta mai jos de nivelul maxim, numit “critic”. Acest lucru inseamna ca un atac terorist este considerat foarte probabil, potrivit politiei si Guvernului. Dar acest nivel de alerta este in vigoare din ianuarie 2010. Marea Britanie a adoptat o scara cu cinci niveluri de alerta, in urma atentatelor sinucigase care au avut loc in mijloace de transport in comun la Londra, in 2005, cand au fost ucise 52 de persoane.

In China – „orasul inghetat”

Palate de clestar, temple si statuete ce infatiseaza animale si zeitati asiatice, realizate in totalitate din gheata – un taram de basm pe care turistii il pot vedea in China, unde a inceput Festivalul Ghetii.
Spectacolul multicolor a tinut miile de turisti cu ochii atintiti spre cer timp de cateva minute. Gradele cu minus din termometre nu au putut sa-i impiedice sa viziteze uriasele cladiri si sculpturi luminate feeric.
Organizatorii evenimentului spun ca vremea foarte geroasa i-a ajutat sa le ofere curiosilor un spectacol pe cinste. In ceea ce-i priveste pe vizitatori, nu-si mai gasesc cuvintele sa exprime incantarea in fata atator minunatii. Castelul de basm, inalt de 45 de metri, este doar un exemplu.
Mai mult de 600.000 de metri cubi de gheata au fost folositi anul acesta pentru constructia orasului inghetat, aproape dublu fata de anul trecut. Festivalul se organizeaza anual in Harbin si atrage milioane de vizitatori. Orasul de gheata isi va inchide portile la mijlocul lunii februarie, cand, din cauza temperaturilor ridicate, gheata va incepe sa se topeasca.