Rationalizarea…taierilor!

In paralel cu dezmortirea Comandamentului pentru situatii de urgenta, ca urmare a faptului ca in Romania au venit ninsorile si frigul, premierul Emil Boc a considerat ca este cazul sa se mai reactiveze inca o structura considerata extrem de importanta pentru tara: Consiliul de rationalizare a cheltuielilor publice!
Printre atatea comitete, consilii, directii, servicii si birouri existente in Romania, care au generat stufarisul birocratic din orice domeniu, exact acest consiliu mai lipsea! Sufocat, insa, de atatea decizii care au vizat si vor mai viza, inca, diminuarile, mai ales cand este vorba despre bani publici, premierul trebuia sa fie intr-un fel indrumat. Prin urmare, infiintarea Consiliului de rationalizare a cheltuielilor publice nu a fost infiintat ca vreo persoana sa mai taie, cum se spune, frunze la caini, ci pentru a-l consilia pe seful de la Guvern cum si de unde ar trebui sa taie din cheltuielile publice. Noua structura este una extrem de serioasa: coordonata de un consilier al primului ministru, aceasta este formata din reprezentanti ai Ministerului Finantelor, ai Administratiei si Internelor, Muncii, ai Corpului de Control etc. Cu siguranta, pentru aceasta consiliere, cei in cauza vor fi remunerati, pentru ca, nu-i asa, mai ales in aceste vremuri de criza, orice servicu si sfat costa! Mai ales ca persoanele in cauza vor avea si sarcini extrem de grele: vor trebui sa pregateasca deciziile pe care premierul, Guvernul si ministrii le vor lua pentru a taia, acolo unde mai exista, surse de risipa a banului public, pentru ca, in continuare, Emil Boc este convins ca aceasta risipa inca mai exista!
Ca este asa stau dovada nenumaratele decizii care au vizat chiar taierile. Pentru a se evita o posibila risipa de bani publici pana la sfarsitul acestui an, inca din vara s-a considerat ca este nevoie de diminuarea cu 25% a lefurilor acelora care lucreaza la stat. Evident, la vremea respectiva, Consiliul de rationalizare a cheltuielilor publice a analizat, a cantarit si-a pregatit din timp pachetul de taieri, „beneficiari” fiind toti cei care sunt considerati bugetari, adica sunt platiti din bani publici.
Cum consilierea s-a dovedit a fi una extrem de buna – taierile facute reprezentand, de fapt, strangerea unor bani pentru acoperirea gaurilor negre – drept multumire pentru serviciile primite, premierul a hotarat reactivarea acestui consiliu. Motivand si de ce: pentru a-i ajuta pe cei din Guvern sa identifice sursele de risipa a banilor publici! Daca ar fi atat de sincer pe cat se considera, premierul ar trebui sa foloseasca serviciile acestui consiliu de rationalizare a cheltuielilor publice in domeniile care sunt gestionate de oamenii sai de incredere, sustinuti politic. Ar vedea atunci ca risipa banului public, de care face atita tapaj, a fost in beneficiul baietilor destepti, dar si pentru cei care, sub umbra trandafirului portocaliu, au „mirosit” atribuirea directa a unor servicii publice din partea unor administratii publice aflate „la ananghie”, situatie intalnita si la Ploiesti.
Dar premierul nu vrea scormonirea unor astfel de situatii. Cum sa aiba timp pentru ele cand trebuie sa identifice unde mai exista surse de risipa a banului public? Noroc cu reactivarea Consiliului de rationalizare a cheltuielilor publice, ai carui reprezentanti ii mai dau o mana de ajutor in a mai rationaliza inclusiv… taierile!
Nicoleta DUMITRESCU