Nu mai este o noutate ca politica face si desface, ca pune oameni pe posturi sau ii lasa fara functii. Situatia este valabila o data la patru ani, de fiecare data cand sunt alegeri, practica fiind transformata intr-un fel de „mostenire” lasata celorlalti fara niciun fel de acte. Numai ca, din generatie in generatie, respectiv din legislatura in legislatura, imixtiunea politicului in toate domeniile a capatat noi valente, chiar inimaginabile.
Dupa numaratoarea bilelor albe si negre la motiunea de cenzura discutata si votata saptamana trecuta in Parlament – premierul Boc reusind sa ramana pe pozitii, dupa cum se stie – recent au iesit la iveala noi episoade prin care se demonstreaza cat de mult se amesteca politica in tot si in toate.
Senatorul Liviu Campanu, fost lider UNPR, a declarat ca atat ministrul Educatiei , Daniel Funeriu, cat si premierul Emil Boc, prin intermediari, i-ar fi transmis ca ar fi existat posibilitatea de oferire de posturi publice, in eventualitatea in care acesta s-ar fi hotarat sa voteze impotriva motiunii de cenzura. Posturile vizate erau fie de prefect, fie de sef al inspectoratului scolar judetean.
Fara ca votul senatorului Campanu sa poata fi considerat definitoriu pentru soarta premierului Emil Boc, asa cum a fost in cazul recentei motiuni de cenzura, totusi, declaratiile parlamentarului ar trebui sa dea de gandit despre dimensiunea trocului pe care il face politica ori de cate ori prinde ocazia.
Trebuie sa dea de gandit pentru ca, daca politica poate cumpara orice, inclusiv oameni, atunci n-ar mai trebui sa ne miram de ce in tara asta nimic nu mai progreseaza. Pentru ca, in loc de specialisti, oameni care au experienta intr-un domeniu, partidul vine si-l pune pe functie pe un x, y sau z pentru ca este de-al lui, si este „baiat bun”.
Mi-aduc aminte de cei 15.000 de specialisti celebri pe care o alta formatiune politica, acum ceva ani, spunea ca ii are pregatiti daca va ajunge la putere, in final acestia devenind subiect de ironie la adresa Conventiei Democrate Romane.
La alegerile din 2008, premierul Boc n-a promis ca vine nici macar cu 1.500 de specialisti. Numai ca, dupa doi ani de guvernare, acesta a scos parca din pamant, din iarba verde, zeci de mii de specialisti. Evident, este vorba despre specialistii „portocalii”, despre „baietii destepti” instalati in absolut toate domeniile cunoscute in Romania: finante, economie, invatamant, sanatate, agricultura si lista poate continua. Iar pentru ca oamenii partidului s-au dovedit atat de specialisti, a fost nevoie inclusiv de infiintarea de noi posturi pentru ei!
A devenit un obicei ca, o data la patru ani, cand se face rocada partidelor care castiga puterea, sa se faca apel la „monstruoasa guvernare”. Numai ca, niciodata, guvernantii nu vor recunoaste ca aceasta mostenire monstruoasa are in spate, de fapt, nepriceperea cu care cele mai importante domenii au fost coordonate chiar de catre baietii destepti, specialistii unsi pe criterii politice. Iar rezultatele reformelor pe care acestia le-au initiat se vad acum in Romania, tara in care practic nu mai este niciun domeniu care sa nu fi fost dat peste cap, din cauza trocurilor pe care zilnic le face politica.