In urma cu cativa ani, activitatea celor care se ocupau de repararea televizoarelor stricate era din ce in ce mai redusa, motiv pentru care multi dintre acestia s-au indreptat catre alte meserii. Acum, insa, criza economica a readus clientii in atelierele micilor mestesugari, care de abia au mai supravietuit in perioada in care se putea cumpara, in rate, cam orice, doar cu buletinul. Astfel, odata cu decizia bancilor de a nu mai acorda credite foarte usor, cu numarul din ce in ce mai mare al prahovenilor care sunt someri sau al celor ale caror venituri sunt foarte mici, au revenit la moda meseriasii. “Numarul celor care imi trec pragul este intr-o continua crestere. Anii trecuti, cand oamenii obtineau foarte usor credite cu buletinul, nu prea aveam clienti deoarece atunci cand li se stricau televizoarele preferau sa isi achizitioneze unele noi. Acum, insa, creditele amintite nu se mai obtin usor si oamenii nu mai au bani ca altadata, motiv pentru care vin sa isi repare aparatele tv atunci cand acestea se strica. Din pacate, insa, nu pot spune ca am un castig foarte mare, ci unul cat sa-mi ajunga pentru cele necesare. Costurile unei reparatii variaza intre 30 si 100 de lei”, ne-a precizat un reparator de televizoare din Ploiesti.
De aceeasi parere este si Cristian M., din Ploiesti, care ne-a precizat: “Acum pot spune ca activitatea mea este mai intensa. In anii trecuti, oamenii preferau sa isi achizitioneze un televizor nou decat sa il repare pe cel stricat. Atunci am decis sa imi caut altceva si m-am angajat ca sofer la o firma de panificatie. Totusi, de mai bine de un an repar si televizioare, pentru ca am avut cereri. In general, oamenii care vin la mine cu televizoarele stricate sunt batrani sau persoane care provin din familii care nu au o situatie financiara foarte buna. Cei care au bani isi achizitioneaza televizoare noi atunci cand li se strica cele vechi”.
Un lucru este cert: indiferent daca este criza sau nu, televizoarele se strica. Astfel, afacerile de acest gen reinvie in timp de criza, deoarece in vremuri bune oamenii si-ar putea permite sa inlocuiasca obiectele stricate cu unele noi.
Anemary GRIGORE