Produsele agroalimentare – in primul rand carnea, laptele si painea – se vor scumpi cu procente cuprinse intre 10 si 25 la suta. Afirmatia ii apartine presedintelelui Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania – Viorel Matei, care a adaugat: „Motivele acestei scumpiri sunt legate de faptul ca pretul materiilor prime a crescut intre 40 si 200 la suta, de nivelul TVA si de faptul ca inflatia a trecut de 7 procente”.
Un alt motiv al scumpirii alimentelor ar fi, in opinia acestuia, faptul ca producatorii autohtoni prefera sa exporte anumite produse, cum ar fi graul, care apoi este importat la un pret mai mare.
„Nu este rau ca se exporta, ci ca se importa grau. Toate statele europene din jurul nostru au in vedere, in primul rand, siguranta alimentara a propriilor cetateni. Polonia, Germania, Franta nu au exportat un gram de grau. Din contra, si‑au mentinut contingentele lor de grau. Noi, in schimb, am exportat masiv si floarea-soarelui, iar acum industria uleiului duce lipsa acuta de materie prima”, a mai spus Matei.