Marea sarbatoare anuala a berii, Oktoberfest, ajunsa la doua secole de existenta, s-a deschis oficial la Munchen. Petrecaretii au, totusi, si motive de nemultumire: la masurile de securitate, cu care s-au obisnuit deja din anii trecuti, se adauga acum si interzicerea fumatului. Festivalul a fost deschis de parada carutelor traditionale, ale caror pasageri golisera deja cateva halbe. Inaugurarea oficiala a venit mai tarziu, cand, potrivit traditiei, primarul orasului Munchen a deschis primul butoi de bere. Primarul, social-democrat, si prim-ministrul landului Bavaria, social-crestin, au uitat de rivalitatea politica pentru a ciocni uriasele cani traditionale, in care incape cate un litru de bere. Organizatorii asteapta, in acest an, sase milioane de vizitatori, care au la dispozitie aproape o suta de marci diferite de bere. Oktoberfest este o bucurie si pentru amatorii de mancare buna si… multa: anul trecut s-au consumat peste 450.000 de pui fripti si mai bine de 100 de vite. La mare cinste sunt si costumele populare bavareze pe care le imbraca si turistii veniti de la mii de kilometri. Festivalul din acest an este primul la care fumatul este interzis in spatiile interioare, fapt primit cu reactii diverse. Pentru a marca aniversarea celor 200 de ani, festivalul se incheie la 4 octombrie, cu o zi mai tarziu decat de obicei.

150 de romi nemultumiti, in fata ambasadei franceze din Sofia

Aproximativ 150 de romi bulgari au protestat in fata ambasadei franceze de la Sofia.
Oamenii i-au trimis o scrisoare presedintelui Nicolas Sarkozy, in care si-au exprimat nemultumirea fata de politica de expulzare, dusa de liderul francez. Romii au purtat pancarte pe care scria “Europa e cu noi!” sau “Sarkozy legalizeaza rasismul!”. Potrivit Ministerului afacerilor Externe de la Sofia, de la inceputul anului au fost expulzati din Franta in jur de 150 de romi bulgari.

Dalai Lama si-a amanat vizita in Romania

Securitate maxima in Budapesta cu ocazia vizitei lui Dalai Lama. Liderul tibetan va sustine mai multe prelegeri si i se va inmana titlul de cetatean de onoare al capitalei ungare. Organizatorii evenimentului spun ca peste 20.000 de oameni vor asista la discursurile lui Dalai Lama. Multi dintre ei vor veni si din Rusia si Romania. Liderul tibetan a fost invitat si in tara noastra de vicepresedintele Parlamentului european, Laszlo Tokes. Vizita a fost amanata dupa ce Ministerul de Externe roman a reamintit intr-un comunicat ca tara noastra recunoaste principiul existentei unei singure Chine si apartenenta Tibetului la aceasta.

Barbatii arestati pe motiv ca ar pune la cale asasinarea Papei au fost eliberati

Politia britanica i-a pus in libertate pe cei sase barbati arestati vineri, in legatura cu un presupus complot pentru asasinarea Papei. Scotland Yard a precizat ca suspectii au fost eliberati “fara sa se formuleze nicio acuzatie impotriva lor”. Cei sase, cu varste intre 26 si 50 de ani, lucrau pentru o societate franceza care asigura curatenia stradala in cartierul londonez Westminster. Potrivit presei londoneze, ei ar fi fost de origine algeriana. In cartierul Westminster se afla Parlamentul britanic, unde suveranul pontif a rostit, vineri, un discurs.

Oras spaniol acoperit de grindina

O furtuna puternica, insotita de grindina, s-a abatut asupra orasului spaniol Caceres. “Codul portocaliu” pentru ploi si furtuni a fost in vigoare, vineri, si la Madrid si in majoritatea provinciilor spaniole. Potopul de la Caceres nu a durat mai mult de 20 de minute. Dar cantitatea de grindina a fost atat de mare incat pe strazi s-au format adevarati munti de gheata, care au impiedicat scurgerea apelor. In unele cartiere, apa a ajuns chiar si la doi metri. Garajele subterane si chiar parterul cladirilor au fost inundate. Potrivit martorilor, in unele cazuri masinile au inceput sa pluteasca in deriva si au lovit vitrinele , provocand noi pagube. Chiar si strazile care au scapat de inundatie au fost blocate, in multe puncte, de copaci doborati la pamant. Nu s-a inregistrat, insa, nicio victima, fapt pe care multi localnici nu ezita sa-l califice drept un miracol.

Casatorie gay intre un ministru german si prietenul sau

Casatorie la nivel inalt in Germania. Fericitii miri: ministrul german al Afacerilor Externe si partenerul sau de viata. Da, ati citit bine. Oficialul s-a casatorit cu cel care i-a fost alaturi in ultimii sapte ani, un om de afaceri cu cinci ani mai tanar. Ceremonia, una restransa, a reunit doar 20 de oameni, membri ai familiilor celor doi si prieteni apropiati. In Germania, casatoria homosexualilor nu este recunoscuta. Expresia este cateodata folosita pentru a desemna “parteneriatul domestic”, care ofera aceleasi prerogative ca si casatoria, in materie de drepturi de succesiune si de adoptie de copii.