Presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, aflat intr-o deplasare la Hamedan, in vestul Iranului, a supravietuit miercuri unei tentative de atentat, afirma site-ul conservator Khabaronline.ir, insa informatia a fost dezmintita de autoritatile de la Teheran. Dispozitivul – o grenada – ar fi explodat in apropierea unui microbuz care transporta jurnalisti, la o suta de metri de masina cu care se deplasa presedintele, care nu a fost atins, conform aceleiasi surse. Conform Khabaronline.ir, “atacatorul a fost arestat”, in timp ce multimea scanda sloganuri ostile “ipocritilor” – Mujahedinii Poporului, principala organizatie de lupta armata impotriva regimului iranian. Ahmadinejad a avut ulterior un discurs difuzat in direct de televiziunea iraniana, in care nu face nicio aluzie la o tentativa de atentat. “Nicio tentativa de atentat impotriva presedintelui Mahmoud Ahmadinejad nu a avut loc miercuri la Hamedan”, a declarat un reprezentant al biroului de presa din cadrul presedintiei iraniene. “Nu a fost vorba decat despre o petarda”, a adaugat oficialul din cadrul presedintiei, precizand ca, in curand, va fi publicat un comunicat pe tema acestui incident.

Puricii omoara oameni in Peru

O epidemie de ciuma a cauzat moartea unui baiat de 14 ani si infectarea a cel putin 31 de persoane intr-o provincie din nordul statului Peru. Baiatul, care suferea si de sindromul Down, a murit la sfarsitul lunii trecute. Autoritatile au inceput sa monitorizeze exporturile de zahar si de carne de peste din provincia Ascope, de teama ca ciuma sa nu se raspandeasca. Se pare ca majoritatea cazurilor sunt de ciuma bubonica, patru cazuri fiind de ciuma pneumonica. Primul tip de ciuma se transmite prin muscaturi de purice, iar cel de-al doilea, viral. Boala este vindecabila daca este tratata din timp cu antibiotice. Daca nu este tratata, boala este letala: ucide doua treimi dintre pacientii infectati in doar cateva zile. Prima epidemie de ciuma a lovit Peru in 1903. Cea mai recenta, in 1994, a omorat 35 de oameni.

Mareea Neagra din Golful Mexic a fost oprita

Operatiunea “Static Kill”, destinata colmatarii definitive a putului de petrol care a produs mareea neagra din Golful Mexic, si-a atins “obiectivul urmarit”, a anuntat ieri grupul petrolier britanic British Petroleum (BP). Procedeul “Static Kill” consta in injectarea de fluid de foraj pentru a inchide putul de petrol. Acest succes are loc dupa 106 zile de la explozia urmata de scufundarea platformei petroliere Deepwater Horizon, la sfarsitul lui aprilie, care a provocat cea mai importanta maree neagra din Statele Unite. Aproximativ 4,9 milioane de barili de titei, adica aproximativ 780 de milioane de litri, s-au scurs din put, punand in pericol bogatul ecosistem al celor cinci state americane de coasta, de la Golful Mexic, si amenintand economia locala. British Petroleum precizeaza ca inginerii au injectat fluidul intr-o operatiune de opt ore, pana la stabilizarea presiunii. “Putul este sub supraveghere, potrivit procedurii, pentru a ne asigura ca presiunea ramane stabila”, a anuntat grupul. Cooperarea cu amiralul Thad Allen, insarcinat de administratia americana sa coordoneze lupta impotriva mareei negre, va continua “in vederea stabilirii urmatoarei etape, in care vom hotari daca vom injecta ciment in put, pe aceeasi cale”, a mai anuntat grupul.

Bilantul incendiilor de padure din Rusia a ajuns la 48 de morti

Bilantul incendiilor de padure care afecteaza Rusia a crescut de la 40 la 48 de morti, a anuntat ieri Ministerul pentru Situatii de Urgenta. Cladirile zgarie-nori din capitala abia puteau fi vazute din cauza atmosferei incarcate cu fum, iar numeroase masini circulau cu farurile aprinse. In pofida unei vizibilitati reduse la 300 de metri, aeroporturile din oras functionau normal, a precizat agentia Interfax. Pe strazi, oamenii abia puteau respira din cauza fumului, in timp ce temperatura atingea deja 25 de grade Celsius, urmand sa se apropie, in cursul zilei, de 40 de grade, conform serviciilor meteorologice. Acest aer irespirabil s-a raspandit si in unele statii de metrou, unde anumiti calatori tineau batiste umezite, la gura si la nas. S-au inregistrat si cateva picaturi de ploaie, insa fara a implini dorintele moscovitilor, agasati de canicula fara precedent care afecteaza toata partea occidentala a tarii, de la inceputul lui iulie. Vara lui 2010 ar urma sa bata toate recordurile de caldura la Moscova, de la deschiderea registrelor de temperatura in urma cu 130 de ani, au precizat serviciile meteorologice. Un maxim istoric a fost atins saptamana trecuta, cu 38,2 grade in capitala, dar ar putea fi doborat zilele urmatoare, conform aceleiasi surse. Zeci de mii de pompieri, militari si membri ai serviciilor de securitate continuau sa lupte cu incendiile de padure care afecteaza mii de hectare in vestul tarii, distrugand sate intregi. Centrul nuclear Sarov, cunoscut din perioada Razboiului Rece sub numele Arzamas-16, este amenintat de flacarile din regiunea Nijni Novgorod (Rusia centrala).

Val de agresiuni in scolile chineze

Cel putin trei copii au fost ucisi in cursul unui atac la o cresa din estul Chinei, tara care a inregistrat, in primavara, un val de agresiuni sangeroase in institutii scolare. Locuitorii au mentionat ca trei sau patru copii au fost ucisi si mai multi au fost raniti. China a fost afectata, in martie si in mai, de o serie de atacuri sangeroase impotriva scolilor, soldate cu cel putin 17 morti, intre care 15 copii, si peste 80 de raniti. Doi dintre agresori au fost condamnati la moarte si deja executati, iar alti doi s-au sinucis dupa atacuri.