Primul ministru al Australiei doreste ca tara sa sa nu mai fie monarhie

Primul ministru al Australiei propune ca statul sa iasa de sub tutela Marii Britanii imediat dupa sfarsitul domniei Reginei Elisabeta a II-a. Pana acum, australienii nu au fost de acord cu renuntarea la monarhie. In 1999, 54% dintre australieni au votat ca tara lor sa ramana monarhie. Premierul de la Antipozi a facut aceasta declaratie cu numai cateva zile inaintea alegerilor parlamentare. Oficialul spune ca, daca va ramane la putere, va initia un referendum pentru schimbarea formei de guvernamant. In 1999, un plebiscit pe aceeasi tema a fost respins insa, cu votul a 54% dintre australieni. “Cred ca perioada potrivita pentru ca aceasta natiune sa devina o republica este odata cu schimbarea monarhului. Bineinteles ca sper ca Regina Elisabeta sa aiba o viata lunga si fericita, si, tinand cont de mama sa, cred ca sunt toate sansele ca asa sa fie”, a declarat premierul Australiei. Liderul opozitiei, insa, este de o cu totul alta parere si promite ca nimic nu se va schimba daca partidul sau va ajunge la guvernare. “Cred ca prevederile constitutionale existente au functionat bine in trecut. Nu vad niciun motiv pentru care nu ar functiona bine si in viitor”, a spus Tony Abbot, liderul opozitiei din Australia. Australia este membra a Commonwealth, organizatie care reuneste fostele colonii britanice. Seful statului este acum Regina Elisabeta a II-a, care are un rol simbolic in guvernarea tarii. Cu toate acestea, partidul aflat la putere doreste schimbarea monarhului cu un presedinte, care ar avea tot puteri formale.

Mita din Rusia se ridica pana la jumatate din PIB-ul tarii

Banii dati ca mita in Rusia reprezinta jumatate din produsul intern brut al tarii. Asociatia independenta a avocatilor pentru drepturile omului noteaza intr-un raport ca, anual, circa 600 de milioane de euro sunt folositi pentru a influenta decizii judecatoresti sau pentru a obtine o functie. Un post de asistent al procurorului distructual costa 7.800 de euro, in timp ce un loc la Politie costa pana la 40.000 de euro. Pentru influentarea unei decizii judecatoresti intr-un caz penal se platesc 26.000 de euro, iar intr-un caz civil – 800 de euro. In clasamentul celor mai corupte tari, alcatuit de organizatia Transparency International, Rusia ocupa locul 146 din 180.

Autoritatile din Barcelona gazeaza porumbeii cu catapultele

In urmatorul an si jumatate, 65.000 de porumbei din Barcelona vor fi prinsi cu ajutorul unor plase speciale, pentru ca, mai apoi, sa fie gazati. Consiliul Municipal din Barcelona a declarat razboi porumbeilor, dupa ce numarul pasarilor a depasit de zece ori limita recomandata. Astfel, in urmatoarele 18 luni vor fi ucisi un sfert dintre porumbeii din Barcelona (in jur de 65.000 de pasari). Tehnica de prindere implica ademenirea pasarilor intr-o zona restransa, unde sunt hranite. Ulterior, o plasa proiectata de o catapulta speciala prinde cativa zeci de porumbei dintr-o lovitura, care sunt mai apoi asfixiati cu dioxid de carbon. In centrul istoric al Barcelonei exista in prezent 6.500 de porumbei pe kilometru patrat, care imprastie boli si cauzeaza alergii in randul localnicilor si al turistilor.

Primaria din Moscova a interzis vanzarea de vodca pe timpul noptii

Intr-o incercare de a vindeca una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta Rusia, Moscova a interzis vanzarea de bauturi spirtoase pe timpul noptii si in primele ore ale diminetii. Potrivit unui decret semnat de primarul Iuri Lujkov, magazinele din capitala rusa nu vor mai putea vinde bauturi ce contin peste 15% alcool. Interdictia e valabila intre orele 10 seara si 10 dimineata. Masura luata de oficiali ii va impiedica pe moscoviti sa cumpere vodca si coniac noaptea, insa nu va afecta vanzarile de bere si vin. Potrivit informatiilor, autoritatile din capitala rusa au mai emis un decret ce interzicea vanzarea de bauturi spirtoase intre orele 23 si 8 dimineata. Magazinele din Moscova au profitat insa de o scapare a legii, care le permitea sa vanda alcool 24 de ore pe zi ,daca obtineau acordul oficialilor locali. Decretul emis de Lujkov vine la cateva luni dupa ce Rusia a implementat o politica dura in ceea ce priveste conducerea masinii sub influenta alcoolului. Legea a fost votata de parlamentari dupa ce presedintele Dmitri Medvedev declarase ca „rezultatele luptei impotriva alcoolismului in Rusia sunt nule. Ti se taie respiratia de cat beau rusii!”. Parlamentul a impus si un pret legal minimal pentru vodca – 89 de ruble (circa 3 dolari) pentru o sticla de jumatate de litru, intr-o incercare de a reduce pretul bauturii de contrabanda vandute pe „piata neagra”, responsabila pentru moartea a mii de rusi, anual. Potrivit unui raport oficial, publicat in luna iunie a anului 2009, abuzul de alcool omoara o jumatate de milion de persoane in fiecare an, in Rusia, si are efecte majore asupra sperantei de viata, inferioara celei din state ca Bangladesh sau Honduras. Potrivit datelor oficiale, rusii beau, 18 litri de alcool pur, pe cap de locuitor. In fiecare an, in Rusia se consuma aproape 2,5 miliarde de litri de vodca. Imediat dupa publicarea raportului, Medvedev a declarat: „Sincer, alcoolismul in tara noastra este un flagel national… Puteti sa faceti conversia acestui volum in sticle de vodca? O sa vi se taie respiratia”. Initiativa presedintelui Medvedev nu este o premiera. Una dintre cele mai nefaste perioade pentru amatorii de vodca din Rusia a fost la sfarsitul anilort 80, cand presedintele de atunci al fostei URSS, Mihail Gorbaciov, a incercat sa reduca alcoolismul in randul rusilor. Campania a dus insa la cresterea semnificativa a consumului de alcool industrial si chiar de parfum.