Asia, grav afectata de inundatii

Inundatiile fac ravagii in Asia. In Pakistan 430 de oameni au murit din cauza viiturilor si alunecarilor de teren. ONU sustine ca un milion de persoane au fost afectate de furia apelor. Situatia este la fel de grava in China, unde aproape 900 de oameni si-au pierdut viata din cauza inundatiilor.
In Pakistan, sute de case si mii de hectare de teren au fost inundate in nord-vestul tarii. In Casmir, principalul drum catre China a fost inchis si sute de comunitati au ajuns izolate. Zeci de elicoptere ale armatei survoleaza zona zi si noapte in cautare de supravietuitori. Autoritatile pakistaneze sustin ca precipitatiile sunt cele mai grave din ultimii 80 de ani.
Situatia ramane disperata si in China unde sute de oameni au murit, mii au fost evacuati, iar pagubele materiale se ridica la aproape 30 de miliarde de dolari. “Cand au venit inundatiile am vazut case prabusindu-se.
Multi oameni au ramas prinsi sub daramaturi. Altii s-au refugiat pe acoperisuri, am vazut viiturile distrugand casele”.
Autoritatile chineze au declarat stare de urgenta in mai multe zone din sudul tarii unde transporturile si comunicatiile nu mai functioneaza de mai multe saptamani.

Incendiile de vegetatie din Rusia s-au extins

In Rusia, in urma incendiilor de vegetatie care s-au extins in zonele populate. Mii de oameni au fugit din calea flacarilor. Peste o mie de case au fost distruse. Intetite de vantul puternic, dar si de temperaturile caniculare care isi fac simtite prezenta in Rusia de mai bine de o luna, flacarile s-au extins cu repeziciune si au transformat in scrum tot ce le-a iesit in cale. 25 de oameni au murit, printre care si trei pompieri. Alti 400 de oameni au fost raniti.
Cea mai afectata este regiunea Voronezh, aflata la aproximativ 500 de kilometri sud de Moscova. Premierul Vladimir Putin s-a deplasat in regiunile afectate si a promis ajutor sinistratilor. “Pana la iarna, toate casele voastre vor fi reconstruite. Eu va promit acest lucru!”, a declarat Putin. Pentru ca situatia este disperata, presedintele Dmitri Medvedev a cerut armatei sa ia parte la operatiunile de stingere a incendiilor. Ministrul pentru situatii de urgenta a declarat ca aproximativ 240.000 de oameni au fost trimisi sa lupte cu flacarile.