Presedintele Senatului, Mircea Geoana,a declarat ca Guvernul are obligatia de a prezenta de urgenta in fata Parlamentului o strategie multianula de contracarare a inundatiilor, avand in vedere ca si la toamna ar putea avea loc astfel de fenomene.
“Consider ca este obligatia Guvernului sa se prezinte de urgenta in fata Parlamentului cu o strategie multianuala de prevenire si contracarare a dezastrelor naturale, precum si cu un plan de actiuni pentru reconstructia digurilor si a elementelor de protectie a zonelor inundabile. Acest lucru trebuie facut neintarziat, pentru ca s-ar putea ca si la toamna sa avem ploi torentiale, deci un nou val de inundatii”, precizeaza Geoana. Presedintele Senatului apreciaza ca Romania trebuie sa isi canalizeze eforturile si pentru sprijinirea Observatorului European, o structura centralizata care ar putea avertiza tarile membre despre iminenta unei catastrofe, in conditiile in care comisarul european pentru ajutor umanitar si reactie la situatii de criza, Kristalina Georgieva, a declarat, recent, ca este de datoria statelor membre sa preia initiativa in gestionarea dezastrelor.
In opinia lui Geoana, inundatiile care au afectat nordul tarii in ultimele zile au scos la iveala deficientele “cronice” ale administratiei din Romania.
“Autoritatile trebuie sa ne furnizeze o serie de raspunsuri despre masurile care trebuiau sa fi fost deja luate si acum nu sunt nici macar in stadiu de proiect”, considera Geoana.
Presedintele Senatului apreciaza ca Guvernul a tratat superficial tema inundatiilor, in conditiile in care nu exista harti de risc, strategie de impadurire sau masuri consolidate privind evacuarea zonelor inundabile sau ajutorarea oamenilor din zona.
“In lipsa tuturor acestor masuri, autoritatile sunt nevoite sa improvizeze de la an la an in fata situatiilor care apar. Eforturile jandarmilor si angajatilor ISU nu pot tine loc unei strategii care sa contracareze inundatiile”, afirma Geoana.
Presedintele Senatului precizeaza ca inundatiile recente au aratat ca “politica de carpeala” a unor diguri este o carte pierzatoare.
“Acum, in 2010, au fost inundate alte zone decat cele din 2005, iar pagubele materiale puteau fi evitate daca existau niste harti de risc actualizate. Lipsa unor politici clare de constructie, de reconstructie sau de consolidare a unor diguri a dus la situatia inacceptabila pentru un stat european in secolul XXI ca viiturii sa i se opuna cativa saci de nisip umpluti sub presiunea timpului de catre militari si jandarmi”, conchide Geoana.