Italia va scoate la vanzare in aceasta luna circa 9.000 de cladiri, forturi, insule si plaje, cu o valoare estimata la trei miliarde de lire sterline (3,6 mi-liarde de euro), in conditiile in care datoriile statului se ridica la 1.400 de miliarde de euro. Printre cele mai costisitoare si pitoresti active se afla lantul de insule Caprera, care fac parte din arhipelagul Maddelana, din nord-estul coastei Sardiniei. Insula Caprera s-a aflat in proprietatea lui Giuseppe Garibaldi, unificatorul Italiei in secolul 19. Intre activele cele mai costisitoare se numara Palatul Norman din Palermo, vechi de 900 de ani si cu o valoare de piata de 90 de milioane de euro, Vila Giulia din Roma, de 24 milioane de euro, si plaja Caprera din Sicilia, de 18 milioane de euro. Insula nelocuita Santo Stefano are un pret mai modest, de sase milioane de euro. Oferta include si terenuri in muntii Dolomiti, la granita cu Austria, sau plaje pe lacul Como, unde detine o proprietate si actorul George Clooney.
Agentia nationala care administreaza aceste active le va oferi mai intai autoritatilor locale care le pot vinde pe Internet.

Stare de urgenta in Peru

Autoritatile peruane au decretat stare de urgenta pentru 90 zile intr-o zona din sud-estul tarii, unde fluviul Opamayo a fost poluat in urma deversarii de ape contaminate provenite de la o exploatare miniera.Aproximativ 21.000 de metri cubi de apa si noroi continand reziduuri metalice si produse chimice utilizate in procesul de extractie a metalelor s-au deversat, la 26 iunie, in raul Escalera, de unde au ajuns in fluviul Opamayo, la o distanta de circa 500 de kilometri de Lima.Deversarea a avut loc dupa ce peretele unui bazin de retentie al minei – care exploateaza cupru, plumb si zinc – a cedat, contaminand apele fluviului pe un segment de peste 70 de kilometri.
Peste 700 de angajati ai complexului minier au fost mobilizati, reusind sa elimine urmarile poluarii pe aproximativ 30 la suta din zona afectata.

Din cauza inundatiilor, in Republica Moldova, evacuari de urgenta

Peste 1.500 de locuitori din satul Cotul Morii urmau sa fie evacuati de urgenta ieri, dupa ce Prutul a iesit din matca pe sectorul din Republica Moldova si a inundat mai multe case din localitate. Reprezentantii primariei din Cotul Morii au afirmat ca batranii au fost evacuati inca de marti seara, fiind transportati la centrul medical al unui sat din apropiere. Premierul Vlad Filat a decis sa amane sedinta de guvern de ieri si sa convoace o reuniune a Comisiei pentru Situatii Exceptionale, dupa ce digurile de protectie ridicate in mai multe zone din lunca Prutului au cedat. Un contingent de militari a fost detasat ieri dimineata pentru evacuarea locuitorilor din Cotul Morii si Nemteni. La Nemteni, armata a inceput evacuarea populatiei dupa ce Prutul a inundat cel putin 150 de locuinte, in timp ce un alt contingent actiona, tot ieri, in satul Macaresti, unde apele amenintau circa 100 de locuinte.

Se cere cresterea varstei de pensionare in statele UE

Comisia Europeana le-a cerut, ieri, tarilor membre UE sa creasca varsta de pensionare pentru a tine cont de imbatranirea populatiei si pentru ajutorarea finantelor publice ale statelor, deja afectate de criza. “In Europa este prevazut ca numarul pensionarilor sa se dubleze pana in 2060 in raport cu numarul persoanelor care le finanteaza pensiile: situatia actuala nu este pur si simplu viabila”, a subliniat comisarul european pentru Munca, Laszlo Andor, in cadrul unei conferinte de presa. In prezent, raportul este de patru persoane active la un pensionar cu varsta de peste 65 de ani in Europa, iar in 2060 acesta va fi de doua persoane active la una de peste 65 de ani, arata Comisia intr-un document publicat, ieri, ce urmareste lansarea unei dezbateri pe tema viitorul sistemului de pensii in Europa. Pe scurt, Comisia promoveaza o “crestere a varstei la care cetatenii pot inceta munca si primi pensie”, pentru a se evita o distrugere a sistemului actual. Executivul european ridica chiar problema introducerii unor “mecanisme de ajustare automata in functie de evolutia demografica” in sistemele de pensii, “in vederea echilibrarii timpului petrecut in activitate cu cel petrecut la pensie”. “Mai multe state membre au adus dovada ca o ajustare automata a varstei de pensionare in functie de progresia viitoare a sperantei de viata constituie o solutie care ofera perspective bune de ameliorare a viabilitatii sistemului”, subliniaza el. In fata cresterii deficitelor publice si a datoriilor, mai multe tari intentioneaza sa efectueze reforme in acest sens. Franta vrea sa creasca varsta minima de pensionare de la 60 la 62 de ani pana in 2018. Spania vrea sa ridice varsta legala de pensionare de la 65 la 67 de ani, la fel ca Germania, care vrea o crestere a varstei de pensionare de la 65 la 67 de ani pana in 2029 pentru o pensie completa.