Taximetristii ploiesteni se plang, zilnic, ca odata cu criza financiara, incasarile lor au scazut semnificativ. Oamenii prefera sa circule cu mijloacele de transport in comun pentru ca sunt mai ieftine, chiar daca nu este acelasi confort si de cele mai multe ori merg foarte inghesuiti.
Cursele pe care taximetristii le fac in prezent sunt, in general, spre nemultumirea lor, scurte si deloc profitabile si, in plus, pentru ca nu prea au clienti, se vad nevoiti sa stea minute bune, uneori chiar ore, in zonele de stationare. Pe langa toate aceste probleme, se mai adauga si concurenta, la nivelul municipiului fiind autorizate 926 de taxiuri. Multi dintre ei se plang si de faptul ca si locurile special amenajate pentru taxiuri sunt insuficiente, la nivelul Ploiestiului existand aproximativ 443 de astfel de locuri de parcare. “Suntem foarte multi taximetristi in oras. Concurenta este mare si numarul clientilor a scazut foarte mult fata de anii trecuti. Am scazut si noi tariful, insa ploiestenii tot nu se mai inghesuie sa mearga cu taxiul. Anii trecuti se luau oamenii la cearta, uneori isi adresau injurii sau chiar se imbranceau pentru un taximetru liber. Acum, insa, am ajuns noi, taximetristii, sa nu stim cum sa mai imbunatatim conditiile in masini astfel incat sa creasca numarul clientilor. Chiar si asa nu mai avem castigurile de altadata. Acum, abia daca mai raman cu cateva sute de lei la sfarsitul unei luni. Din pacate, pe langa aceste necazuri, ne mai confruntam si cu acela ca locurile de parcare amenajate pentru taximetre sunt insuficiente”, ne-a precizat Madalin M., un taximetrist din Ploiesti.
Totusi, ceilalti participanti la trafic sunt de parere ca locurile amenajate pentru taximetre sunt deja prea multe. “De cativa ani ne confruntam cu o avalansa de taxiuri in oras si, astfel, cu mai putine locuri de parcare. Se plang ca nu fac bani, dar oare de ce nu isi cauta si altceva de munca?! De exemplu, parcarea din fata complexului comercial din centrul Ploiestiului, ce se afla vizavi de sediul Primariei, a fost amenajata de ceva timp special pentru taximetre. Noi, ceilalti soferi, trebuie sa parcam pe alte stradute apropiate pentru ca nu ne convine sa dam 3 lei pe ora pentru a ne lasa autovehiculele in parcarea complexului respectiv. Sa nu mai vorbesc despre parcarea din fata Garii de Sud. Fata mea este studenta la Cluj si de fiecare data cand ma duc sa o astept la gara trebuie sa parchez in apropierea acesteia, deoarece in fata sunt numai taxiuri”, ne-a precizat Florian Dobrescu, din Ploiesti.
Anemary GRIGORE