Intr-o perioada de austeritate, in care pana si pensionarilor li se taie din bruma de venit, statul roman continua sa piarda “la greu” procese la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Astfel, numai marti, 15 iunie, in cele patru cazuri in care Romania a avut calitatea de parata CEDO a stabilit ca autoritatile au incalcat, printre altele, dreptul la libertate si siguranta si dreptul la un proces echitabil. Suma pe care statul va trebui sa o scoata din vistierie se ridica la 32.000 de euro, repetam, numai in cazul celor patru procese pierdute intr-o singura zi.
Si, cum a devenit regula de catva timp incoace, printre partile reclamante s-au aflat si persoanele private de libertate. Astfel, una dintre acestea a acuzat faptul ca, in perioada arestului preventiv, a fost tinuta intr-o aripa a inchisorii impreuna cu detinuti periculosi. Iar pe deasupra ar fi avut si conditii precare de detentie. Curtea i-a dat dreptate, acordandu-i daune morale de 14.000 de euro si alti 4.420 de euro, reprezentand cheltuieli de judecata.
Cine este fericitul castigator ? O persoana condamnata definitiv la 18 ani de detentie, pentru terorism. De ce se face vinovat ? De faptul ca, la sfarsitul anului 2002, a detonat o grenada in fata liceului Jean Monnet din Bucuresti, ranind cinci elevi ! Apoi, si pentru faptul ca, un an mai tarziu, a mai amplasat o grenada in Parcul Cismigiu. Ce-i drept, n-a reusit sa o detoneze…
Nimeni nu contesta competentele judecatorilor de la CEDO, ca doar de-aia au ajuns acolo, pe astfel de criterii. De asemenea, nimeni nu doreste raul detinutilor ci, dimpotriva: conditii mai bune dincolo de gratii, indiferent de ce s-ar face vinovat.
Pe de alta parte insa, daca un pensionar este bruscat in fata Palatului Parlamentului pe motiv ca-si vrea dreptul castigat dupa o viata de munca, poate fi ciomagit de fortele de ordine. Poate fi, n-am zis ca este. Iar daca mai pune si o petarda, ramasa de la Revelion, este pasibil de puscarie ? Este. Se poate adresa, la randu-i, la CEDO ? Desigur, care-i problema ? Ei bine, problema este ca trebuie sa fi avut conditii precare in puscarie. Adica sa nu i se fi servit masa de trei ori pe zi, sa nu fi primit calculator, sa nu i se fi respectat demnitatea umana. Sau, nu in ultimul rand, sa nu-si fi primit medicamentele la timp, ca a existat un caz in care unul, pe motiv ca a pierdut dantura in detentie, a castigat tot la CEDO. Pe de alta parte, insa, in libertate ar avea aceleasi conditii ? Sa fim seriosi, nu !
Asadar, statul ia cu doua mani din buzunarele pensionarilor si plateste, tot cu doua maini, din salariile bugetarilor, pentru cauze pierdute la CEDO.
In Letonia, Curtea Constitutionala a decis restituirea pensiilor taiate in perioada 2008 -2009 de catre guvernul acelei tari.
La noi, pentru unii dintre pensionari este, cu siguranta, mai bine la… puscarie, unde atat speranta de viata, cat si sansele de a-si rotunji veniturile sunt mai mari decat in libertate.

Florin TANASESCU