Din peste 500 de locuri in taberele scolare aflate la dispozitia elevilor, acum 20 de ani, Prahova a mai ramas cu 128 locuri – in Sinaia si Busteni. In 2004, fosta Agentie Teritoriala a Taberelor si Turismului Scolar a cedat mai multe locuri de agrement din judet unor investitori, dar nemultumita de cum au fost intretinute, a incercat sa le preia din nou, dupa cativa ani. Daca unele firme au acceptat rezilierea contractelor, altele nu au renuntat la tabere, asa ca agentia – devenita, intre timp, Directia Judeteana pentru Tineret – le-a dat in judecata. A castigat o parte dintre procese, dar multe dintre vilele si casutele unde odinioara erau cazati copiii sunt in stare de degradare, iar actuala conducere a DJT sustine ca nu are bani nici macar sa le demoleze!
In prezent, Directia Judeteana pentru Tineret organizeaza sejururi pentru elevi doar in vilele “Casa Elevilor” de la Sinaia, cu 25 de locuri, “Soimul” (70 de locuri) si “Crisul” (33 de locuri), ambele de la Busteni. Inainte de revolutie, precum si in anii t90, elevii aveau la dispozitie mult mai multe oferte pentru a-si petrece vacantele, in judetul nostru. Peste 500 de locuri erau disponibile in vile sau in casute amplasate in zonele cele mai pitoresti: Stefesti, Izvoarele, Adunati, Cheia, Paulesti, Telega, Voila, Suzana si pe Valea Prahovei. Cladirile din taberele ce functionau in primele trei localitati, au fost retrocedate fostilor proprietari. Apoi, in 2004, au fost incheiate contracte de colaborare cu anumite firme pentru intretinerea si modernizarea a doua vile din Sinaia, a taberelor Cheia, Paulesti, Telega si Voila. Dupa cativa ani – in 2007 – noua conducere a Directiei Judetene pentru Tineret Prahova a facut tot posibilul sa le ia inapoi. Fosta directoare de atunci, Bogdana Titei, declarase ca statul roman nu avea nimic de castigat din colaborarea cu societatile respective, fiindca nu era vorba de chirie sau de concesiune. El doar urma sa foloseasca, dupa 30 de ani, investitia facuta de acestea. Nemultumirile ei mai vizau faptul ca nu se organizasera licitatii pentru darea in administrare a taberelor si ca multe dintre acestea se aflau in stare avansata de degradare. Au fost reziliate, insa, pe cale amiabila, doar o parte din contracte – pentru taberele Cheia, Voila si Telega, ce au revenit in administrarea institutiei, in 2007. Cu celelalte firme, directia a fost nevoita sa se judece si a avut castig de cauza in unele cazuri. In prezent, un singur proces se mai afla pe rol – cel cu firma care preluase tabara Paulesti. Un caz aparte l-a reprezentat cel al firmei care luase in administrare doua vile din Sinaia. Deoarece aceasta a demonstrat ca a facut investitii importante de modernizare, vilele au ramas in administrarea sa.

Nu sunt bani nici pentru demolari

Cladirile din fostele tabere Telega si Voila, care au revenit in administrarea Directiei Judetene pentru Tineret, sunt in stare avansata de degradare, ne-a precizat directorul Ciprian Oprica. La fel si cladirile din fosta tabara Suzana, unde nu s-a mai investit nimic de multi ani. Acesta nu crede ca modernizarea lor ar fi o masura inspirata, ci mai degraba demolarea lor si construirea unor alte centre de agrement. Directia nu are, insa, fondurile necesare nici pentru a le darama! Chiar daca pare usor sa darami niste cladiri, obtinerea autorizatiei de demolare si transportarea resturilor intr-un loc special amenajat necesita cheltuieli importante, sustine actualul director. Din pacate, nu se stie cand va fi solutionata problema fostelor tabere. Fostul Minister al Tineretului si Sportului era adeptul descentralizarii si se astepta o decizie a acestuia pentru ca toate taberele (care se numesc, in prezent, centre de agrement), sa fie date in administrare autoritatilor locale. Acest lucru nu s-a mai intamplat, din cauza schimbarilor de la nivel central. Ministerul s-a desfiintat, iar de domeniile respective se ocupa nou-infiintatul Minister al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, institutie care pana in prezent nu a anuntat ce decizii va lua in privinta taberelor. “Ar fi bine sa se mearga tot pe ideea descentralizarii, deoarece autoritatile locale au posibilitatea sa acceseze fonduri din diverse surse, inclusiv fonduri europene si sa realizeze parteneriate public- private pentru modernizarea taberelor”, este de parere directorul Ciprian Oprica.

Se va deschide centrul de agrement de la Cheia

Exista, insa, si o veste buna pentru elevi: DJTS face demersuri pentru redeschiderea, in acest an, a centrului de agrement de la Cheia. Institutia a facut demersuri pentru eliberarea unei autorizatii sanitare pentru o vila cu 20 de locuri in patru camere – cladire care, dupa o serie de reparatii curente, s-a dovedit ca ar putea fi folosita. Un raspuns in acest sens se asteapta, luna viitoare, de la Directia de Sanatate Publica. DJTS a inaintat si un memoriu la minister in care solicita angajarea unui ingrijitor si spera ca autoritatea sanitara prahoveana sa ii permita sa deschida si bucataria, ce mai are, insa, nevoie de unele dotari. In cazul in care acest lucru nu va fi posibil, deocamdata, se va face un contract cu o firma de catering. In prezent, o zi petrecuta intr-un centru de agrement din Prahova costa 58 de lei – in care sunt incluse cazarea si trei mese.

Ana-Maria MAXIM