Paralizarea traficului aerian din Europa, din cauza norului de cenusa vulcanica, venit din Islanda, a provocat pierderi de peste 1,7 miliarde de dolari companiilor aeriene cu operatiuni in regiune, potrivit estimarilor Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni (IATA).
“Pierderile la nivelul veniturilor depasesc 1,7 miliarde de dolari. Criza a afectat 29% din traficul aerian global si circa 1,2 milioane de pasageri pe zi. Amploarea crizei o depaseste pe cea a atacurilor teroriste din SUA, din septembrie 2001″ , a declarat directorul general al IATA, Giovanni Bisignani.
Estimarea se refera la pierderile inregistrate de companii intr-un interval de sase zile de la eruptia initiala a vulcanului islandez. Intre 17 si 19 aprilie, perioada critica, pierderile s-au cifrat la 400 de milioane de dolari pe zi.
IATA mentioneaza ca transportatorii aerieni au inregistrat si economii in perioada blocarii traficului, datorate retinerii la sol a aparatelor de zbor, precum reducerea cu 110 milioane de dolari pe zi a notei de plata pentru combustibil. Transportatorii au fost nevoiti, insa, ca sa cheltuie mai mult pentru ingrijirea pasagerilor. “Pentru o industrie care a inregistrat pierderi de 9,4 miliarde de dolari in 2009, si care ar putea pierde inca 2,8 miliarde de dolari in acest an, criza este devastatoare. A lovit cel mai puternic acolo unde transportatorii se afla in cea mai dificila situatie. Anterior, se anticipau pierderi de 2,2 miliarde de dolari pentru acest an, cele mai mari din istorie”, a precizat Bisignani.
IATA a propus, totodata, mai multe masuri pentru ajutarea companiilor aeriene, printre care relaxarea regulilor aeroportuare si ridicarea restrictiilor privind zborurile de noapte.
Asociatia include circa 230 de operatori aerieni, care asigura 93% din traficul international.
Doliu national in China
Ziarele din China au fost publicate ieri alb-negru, iar drapelele au fost coborate in berna la institutiile oficiale din tara, cu ocazia zilei de doliu national in memoria celor circa 2.000 de persoane care au murit in urma cu o saptamana in cutremurul din Qinghai. La ora locala 10.00 (05.00, ora Romaniei) mii de persoane au tinut trei minute de reculegere, in pofida ninsorii, in Xining, capitala provinciei sinistrate Qinghai, potrivit imaginilor transmise de postul national de televiziune din China.
Mii de oficiali, militari, locuitori si elevi au ramas nemiscati, cu capul plecat, in piata din centrul orasului, in timp ce sunau sirenele. Guvernul a decretat o zi de doliu national pentru victimele seismului cu magnitudinea 6,9 grade din prefectura Yushu, de pe platoul tibetan, care a provocat, potrivit ultimului bilant provizoriu, moartea a 2.064 de persoane si disparitia altor 175. Din cauza seismului, au fost ranite peste 12.000 de persoane, dintre care o mie foarte grav, iar circa 100.000 au ramas fara locuinte. Circulatia a fost intrerupta ieri dimineata in centrul Beijingului pentru o ceremonie de coborare in berna a drapelului din piata Tiananmen. De asemenea, drapelele au fost coborate in berna la toate sediile misiunilor diplomatice chineze din strainatate.Teatrele, cinematografele si alte sali de spectacole au fost inchise pe parcursul zilei, anumite activitati legate de expozitia universala de la Shanghai fiind anulate si meciurile de fotbal amanate, potrivit presei.
Alegeri prezidentiale in Polonia, pe 20 iunie
Alegerile prezidentiale din Polonia vor avea loc in data de 20 iunie. Decizia a fost luata de presedintele interimar, Bronislaw Komorovski. Tot el este si favoritul scrutinului. Adversarii sai raman deocamdata necunoscuti. Candidatul anuntat de social-democrati a murit in catastrofa aeriana de la Smolensk. Presedintele decedat, Lech Kaczynski, candidatul de drept al conservatorilor, nu isi anuntase inaintea accidentului intentia de a candida din nou. Fratele sau geaman, Jaroslaw Kaczynski, ar putea deveni candidatul partidului Dreptate si Justitie pe care il conduce, insa nu si-a anuntat intentia de a se inscrie in cursa pentru Presedintie.
SUA critica Siria pentru transfer de arme catre Hezbollah
Statele Unite au convocat un diplomat sirian si au cerut incetarea “imediata” a transferului de arme catre Hezbollah, criticand aceste transporturi ca fiind un impediment in calea pacii. “Cel mai inalt in grad diplomat sirian prezent acum la Washington, seful adjunct al misiunii Zouheir Jabbour, a fost convocat la Departamentul de Stat pentru a analiza comportamentul provocator ce priveste transferul potential de arme catre Hezbollah”, arata adjunctul purtatorului de cuvant al departamentului, Gordon Duguid . El arata ca SUA condamna transferul de oricare arme, “in special sistemele de rachete balistice precum Scud, din Siria catre Hezbollah”. “Cerem o incetare imediata a oricarui transfer de arme catre Hezbollah si alte organizatii teroriste din regiune” . “Desemnarea Siriei ca sponsor al terorismului are legatura directa cu sprijinul sau pentru grupurile teroriste precum Hezbollah”. Conflictul diplomatic este foarte probabil sa puna punct campaniei administratiei Obama, veche de un an, de a angaja discutii cu Siria, fost dusman al SUA, si sa impulsioneze pacea arabo-israeliana, in special intre Israel si palestinieni.