Accentul care se pune acum pe tehnologie ii face pe multi sa utilizeze internetul pentru tot felul de operatiuni, inclusiv pentru cautarea unui loc de munca. Mai ales ca multe firme aleg aceasta varianta de recrutare, in urma
CV-urilor depuse online. Insa aceeasi cale au ales-o si firmele fantoma de a ,,pacali’’ si a face rost de bani de la persoanele credule. Astfel de firme s-au infiltrat si pe cele mai cunoscute site-uri de recrutare online ,,ejobs’’si ,,bestjobs’’, motiv pentru care e bine sa fiti precauti atunci cand doriti sa va angajati si sa incercati sa aflati cat mai multe date despre fima respectiva inainte. ,,Sunt firme care posteaza anunturi de joburi pe ejobs.ro, anunturi pe care utilizatorii le primesc prin mail si la care raspund. Totul este foarte legal pana cand trimiti banii – ceruti sub forma de taxe – iar apoi firma dispare. M-am pacalit si eu, dar asta pentru ca am avut incredere in site-ul respectiv’’, ne-a explicat Dragos P, victima din Ploiesti a unui astfel de anunt. Cum sa identificati firmele fantoma ? De obicei, astfel de firme pot fi inregistrate pe site-uri, dar nu pot fi regasite in surse oficiale. De asemenea, pot fi firme care figureaza radiate juridic sau cu intrerupere de activitate, firme care nu si-au depus bilantul in ultimii ani sau firme ale caror asociati au experienta in ceea ce priveste falimentul. Alte indicii care pot ridica semne de intrebare sunt numarul mare de firme care au sediul in aceeasi locatie si faptul ca datele oficiale si de contact ale acestora nu sunt disponibile publicului. Un instrument la indemana este sa consultati lista firmelor inactive de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau sa studiati, dupa criterii de selectie, lista firmelor din Romania. In ultima instanta, daca ati fost pacalit va puteti adresa Comisariatului de Protectie a Consumatorilor, ca persoana fizica, sau tribunalului, ca persoana juridica.
Firma Job Factory, de pilda, care plaseaza forta de munca in Germania si Austria in agricultura solicita 190 de euro pentru contractul de mediere, plus 165 de lei pentru medicina muncii, insa nu te trimite nicaieri. Smart Jobs SRL si Maxi Job SRL cer un comision de 1000 de lei de persoana pentru a-ti gasi un loc de munca in maximum un an, iar daca perioada expira fara sa-ti gaseasca un serviciu ti se inapoiaza doar 700 de lei. O alta firma, Com Invest, care intermediaza contracte intre studenti si firme din Grecia, are de asemenea oferte bune doar pe hartie. Exista si firme de fotomodele care te imbie la un job part time – cateva ore in care pozezi pentru diverse reclame, reviste – pentru care platesti o taxa de inscriere de 50 de lei si apoi astepti sa fii contactat. Numai ca intre timp firma isi schimba sediul, poate si denumirea, pentru a pacali pe alti doritori de publicitate…
Cristina DOBRE