Papa cere protejarea crestinilor din Irak

Papa Benedict XVI a facut apel la protejarea crestinilor in Irak dupa ce opt au fost ucisi in orasul Mosul in ultimele doua saptamani. Doua dintre victime au fost, initial, date disparute pentru a fi gasite ulterior cu urme de glont, in timp ce altele au fost impuscate pe strada, langa casa sau munca. Circa 683 de familii crestine sau 4.098 persoane au plecat din Mosul intre 20 si 27 februarie, dupa atacuri, arata un raport al ONU. “Fac apel la autoritatile civile sa faca toate eforturile pentru a reasigura securitatea populatiei, in special a celor mai vulnerabile minoritati religioase” declara Papa la Vatican. Crimele vin doar la putin inainte de alegerile parlamentare irakiene din 7 martie, ce ar putea pune capat unei perioade de sapte ani de razboi sau ar putea arunca un stat deja divizat intr-un nou ciclu de violenta. Insurgentii islamisti sunniti precum Al Qaeda au luat in vizor pe crestini, Yazidi, Shabak si alte minoritati irakiene, dar si majoritatea siita, pe care o considera eretica. Crestinii sunt estimati la un numar de 750.000, in Irak, la o populatie de 28 de milioane. Al Qaeda a promis sa foloseasca mijloace militare pentru a deturna alegerile, pe care le considera false, pentru a asigura dominarea siita. Tintirea crestinilor este o modalitatea eficienta de a sublinia lipsurile fortelor de securitate, avand in vedere atractia presei la atacurile contra crestinilor.

Barack Obama, sfatuit de medici sa nu exagereze cu bautura

Medicii i-au recomandat presedintelui american Barack Obama sa se straduiasca mai mult sa renunte la fumat si sa consume “cu moderatie bauturi alcoolice”. Potrivit medicului de la Casa Alba, Jeffrey Kuhlman, Barack Obama ar trebui sa consume “cu moderatie bauturi alcoolice” si sa faca eforturi “pentru a renunta la fumat”, fiindu-i recomandat sa foloseasca guma de mestecat cu nicotina si sa repete examenul in august 2011 cand va implini varsta de 50 de ani. Se pare ca presiunea la care este supus in functia de presedinte, dar si numeroasele receptii organizate la Casa Alba, incep sa-si arate efectele odata cu primele analize medicale efectuate de la castigarea alegerilor. Obama, care a avut parte de un prim an epuizant din mandatul sau la Casa Alba si de indelungi dezbateri cu congresmenii republicani, ar trebui sa-si imbunatateasca regimul alimentar pentru a diminua nivelul colesterolului. Altfel, presedintele american a fost declarat perfect sanatos si apt de munca.

Cutremurul din Chile a modificat axa Pamantului si a scurtat durata zilelor

Cutremurul cu magnitudinea de 8,8 din Chile a modificat axa Pamantului si a micsorat durata zilelor, sustin cercetatorii din cadrul NASA. Schimbarea este una neglijabila, insa permanenta. “Orice eveniment la nivel mondial care implica miscari ale unor mase afecteaza rotatia Pamantului”, a declarat Benjamin Fond Chao de la Centrul aerospatial Goddard al NASA. Potrivit estimarilor, durata fiecarei zile ar trebui sa fie cu 1,26 microsecunde mai mica, o secunda avand un milion de microsecunde. Richard Gross, un alt cercetator din cadrul NASA, sustine ca seismul din Chile a modificat axa Pamantului cu aproximativ 8 centimetri si ca aceasta modificare ar putea scurta durata zilelor. In urma cutremurului cu magnitudinea de 9,1 pe scara Richter, care s-a produs in 2004 si care a dus la un tsunami devastator in Oceanul Indian, durata zilelor s-a scurtat cu 6,8 microsecunde. Seismul din Chile s-a produs in noapte de 27 spre 28 februarie. Bilantul seismului, inca provizoriu, indica un numar de 723 morti si 19 disparuti. Potrivit expertilor, cutremurul din Chile a fost de o mie de ori mai puternic decat cel din Haiti, de la 12 ianuarie.