Pentru a demonstra cata demagogie este la guvernare, profesorii nu se lasa. De ieri, au reluat protestele. Vor intra in clase, vor preda materiile, ii vor asculta pe elevi in timpul orelor, insa, nu vor mai trece notele in catalog si nici calificativele.
Ba, prin unele orase, asa cum s-a intamplat, ieri, si la Ploiesti, cadrele didactice si-au aratat nemultumirea fata de salarizarea aplicata in sistem, pe sub ferestrele Institutiei Prefectului, ca reprezentant al Guvernului in teritoriu.
Totusi, cu toate ca s-a convenit ca elevii sa nu mai fie notati, chiar daca raspunsurile sunt de zece, profesorii ar putea sa puna note. Cui? Chiar acelora pe care acum isi varsa naduful, si pe care ii ameninta ca daca nu le vor rezolva revendicarile, atunci, pe 22 aprilie, va fi greva generala, existand chiar posibilitatea boicotarii examenelor nationale. Prin urmare, intr-un catalog fie el si imaginar, cu cerneala…simpatica, profesorii ar putea sa puna note acelora care sunt acum la putere, iar in cazul unora dintre ministri, chiar ar putea sa se pronunte daca merita sa fie promovati ori sa fie pusi sa …repete clasa.
Cat priveste verificarea cunostintelor, in cazul ministrilor, ar fi destui aceia care, la intrebarile profesorilor, ar da din colt in colt, cu toate ca, mai mult ca sigur, cei pe care acestia ar prefera sa-i scoata la tabla, sunt detinatorii portofoliilor de la Finante, Munca, Educatie si insusi premierul Boc.
Iar testul ar fi urmatorul: Ce leafa lunara ar trebui sa aiba un cadru didactic astfel incat sa faca fata urmatoarelor cheltuieli: plata intretinerii pentru apartament – 200 de lei; factura pentru consumul de energie electrica – 45 de lei; pentru telefon fix, cablu, TV – 60 de lei; telefon mobil – 50 de lei; pentru mancare – 310 lei (asta daca se iau in calcul doar cate 10 lei pentru fiecare zi); rate la banci – 150 de lei; medicamente – 50-100 de lei, la care necunoscutele ar fi costul pentru imbracaminte, incaltaminte, dar si pentru tot felul de nimicuri care se strica prin casa, dar care costa si ele.
Cine are raspunsul corect? Cu siguranta, fiecare dintre ministrii nominalizati, chiar si premierul, ar putea avea propriul sau raspuns, ba, cel de la Finante ar putea sa adauge ca, daca o persoana ar fi si-un pic mai calculata, precis ar mai putea pune si-un ban de-o parte. Cat, asta nu mai conteaza !
Numai ca profesorii, cei angajati la stat, pensionarii – cu totii regasindu-se in postura de a face fata cheltuielilor enumerate mai sus – sunt obligati sa se descurce cu venituri care, culmea, de la inceputul acestui an s-au mai si redus ! Venituri care, cu siguranta, reprezinta o mica parte din salariile pe care le incaseaza cei din Guvern. Iar cel mai bun exemplu este seful Directiei de pescuit din cadrul Ministerului Agriculturii care, se pare, are o leafa de 9000 de lei ! Numai ca, aici este aici, seful lui, adica ministrul Agriculturii, ar incasa lunar mai putin cu 1.400 de lei. De ce? Pentru ca traim in Romania! – ar putea spune majoritatea acelora care traiesc in aceasta tara. Iar pentru ca tot traim in Romania, ei bine, tot in cazul Ministerului Agriculturii, toate sporurile acordate acestor angajati au fost incluse in salariul de baza. Ce inseamna asta? Inseamna ca, in timp ce alte categorii de angajati la stat s-au trezit cu lefurile micsorate, cei din acest minister n-au pierdut nici macar un singur leu.
Cu siguranta, pot fi si alte ministere care, tot pe sest, au facut tot felul de artificii financiare, astfel incat nimeni sa nu sufere, atunci cand este vorba despre luat bani. In schimb, cei multi, din popor, trebuie sa se descurce. Aritmetica nivelului de trai, din pacate, a devenit, zilnic, o ecuatie cu multe necunoscute.

Nicoleta DUMITRESCU