In curand, primavara isi va intra in drepturi, iar micii si marii agricultori trebuie sa fie pregatiti pentru a cultiva pamantul. Cei care doresc sa achizitioneze seminte trebuie sa se grabeasca si sa fie atenti la preturi, deoarece unele dintre acestea s-au scumpit.
Emilia Mihai, reprezentanta unor asociatii de producatori de legume prahoveni, ne-a declarat ca, in general, pretul semintelor la legume s-a mentinut, dar exista si exceptii. “De pilda, s-a produs o majorare la semintele de ardei. Aceeasi firma vindea anul trecut mia de seminte cu 150 de lei, iar acum pretul la aceeasi cantitate este de 170 de lei’’. Totusi, interlocutoarea noastra a mai precizat ca, din cauza crizei si a slabei puteri de cumparare, legumele nu vor suferi majorari semnificative in ceea ce priveste pretul pe kilogram, insa din cauza iernii prelungite probabil ca va fi intarziata productia la anumite legume, cum ar fi varza.
Marius Mocanu, alt reprezentant al unor asociatii de producatori legumicoli, este de aceeasi parere, respectiv ca preturile la legume nu vor suferi modificari esentiale, dar ca vor exista intarzieri privind aparitia pe piata a acestor produse, cauzate de vreme. “Daca vorbim despre pretul semintelor, noi am observat o crestere la cele de castraveti. Anul trecut, un plic de 400 seminte de castraveti costa 35 de lei, in timp ce in 2010, un plic de 250 de seminte costa deja 35 de lei’’, ne-a explicat Marius Mocanu.
Kilogramul de arpagic romanesc, vandut la taraba in piata, este deocamdata mai ieftin. “Costa doar 5 lei kilogramul; anul trecut pe vremea asta era 8 lei. Dar asta e oferta acum. Cum vine caldura, cum scumpesc kilogramul’’, ne-a explicat tanti Maria.
Cele doua magazine specializate in vanzarea de seminte, din Ploiesti, din zona Hale, deocamdata au pastrat preturile neschimbate. Astfel ca un kilogram de arpagic olandez costa 9 lei, iar semintele italienesti pentru rosii, ridichi, gulii, castraveti sunt toate la preturi standard de 6 lei. Preturile semintelor variaza in functie de gramaj la cele aduse de la Bacau, astfel ca semintele de fasole verde (100 grame) costa 4 lei, cele de varza rosie (10 grame) – 3 lei, cele de mazare (200 grame) – 3 lei, cele de spanac (100 grame) – 3 lei, cele de marar (10 grame) – 2 lei, iar cele de ridichi (10 grame) – 2 lei.
Nu uitati, insa, sa pastrati ambalajul pentru orice reclamatie ulterioara. “Firma garanteaza calitatea produselor, dar daca clientul constata nereguli privind germinatia slaba sau soiul inscris necorespunzator pe plic – deficiente stabilite ca fiind cauzate in exclusivitate de firma – acesta va fi despagubit considerabil’’, sta scris la intrarea intr-unul dintre cele doua magazine din zona Hale. Daca aveti probleme, nu trebuie decat sa sunati la numarul indicat pe plicul cu pricina.
Semintele bio – greu de gasit pe piata romaneasca
In ceea ce priveste semintele eco, adica netratate chimic, acestea sunt mult mai greu de gasit pe piata romaneasca. Micii agricultori care doresc sa achizitioneze, pentru propria gradina, seminte certificate ecologic, trebuie sa stie ca, in Romania, acestea se produc doar la Bacau, numai pentru anumite tipuri. In rest, asemenea seminte ecologice se gasesc in strainatate, la preturi de mii de euro. Doar 5 grame de morcov costa peste 100 de euro. “Probabil ca asemenea seminte se mai gasesc si la unii tarani, care isi pastreaza an de an seminte cultivand doar pentru consumul propriu, insa acestia nu prea vand. Totusi, cei care cumpara seminte de la unii tarani crezandu-i pe cuvant ca sunt netratate isi asuma un risc, tocmai pentru ca nu le pot verifica’’, ne-a delcarat Simona Dimache, reprezentanta unor producatori eco de pe piata romaneasca.
In ceea ce priveste preturile legumelor bio, care vor ajunge fie pe tarabe, fie in supermarketuri, Simona Dimache crede ca nu ar trebui sa sufere modificari majore comparativ cu anul trecut. “Va fi un an foarte bun din punct de vedere al agriculturii, deoarece zapada se va transforma in apa, atat de necesara solului. Mai ales cei care si-au incalzit serele nu vor avea probleme cu rasadurile’’, a mai precizat interlocutoarea noastra.
Cristina DOBRE