Coreea de Nord nu renunta la arma nucleara

Coreea de Nord nu va renunta la arma nucleara in schimbul unui ajutor economic, a subliniat, ieri, serviciul de presa al regimului, repetand in acelasi timp ca Statele Unite trebuie sa abandoneze in prealabil politica lor “ostila” fata de Phenian. Ar fi o “eroare de judecata” din partea comunitatii internationale sa se creada ca Phenianul isi va abandona bombele atomice in schimbul unui ajutor economic , a subliniat agentia de presa oficiala KCNA. “Daca Statele Unite nu pun capat politicii lor ostile si amenintarilor lor fata de republica noastra, nu ne vom abandona armele nucleare, chiar daca pamantul s-ar prabusi”, adauga agentia. Coreea de Nord a creat arme atomice pentru propria sa aparare si “nu pentru a ameninta pe cineva sau pentru a primi favoruri economice sau recompense”, continua KCNA. Pentru a relua tratativele pe tema dezarmarii sale nucleare, Phenianul a cerut ca Washingtonul sa se angajeze sa deschida negocieri privind un tratat de pace oficial in peninsula coreeana. Phenianul apreciaza ca americanii sunt singurii care pot oferi regimului un tratat de pace , razboiul Coreei (1950-1953) sfarsindu-se printr-un simplu armistitiu, lasand practic peninsula coreeana in stare de razboi. Nord-coreenii cer de asemenea ridicarea sanctiunilor impuse de ONU in urma testelor sale nucleare si a tirurilor de racheta. Comunitatea internationala incearca de mai multe luni sa readuca Phenianul la masa negocierilor privind programul sau nuclear, intrerupte in aprilie, dupa ce ONU a sanctionat un tir de racheta nord-coreean. In urma unei vizite la Phenian, emisarul ONU, Lynn Pascoe, a declarat la 12 februarie ca regimul nord-coreean comunist nu este “presat” sa reia aceste discutii multilaterale, la care participa Coreea de Sud, China, Japonia, Statele Unite si Rusia.

Lovitura de stat in Niger

Un consiliu militar din Niger a anuntat la postul public de radio suspendarea Constitutiei dupa o lovitura de stat survenita joi care s-a soldat cu numerosi morti si raniti, in vreme ce presedintele Mamadou Tandja a fost “dus” intr-un loc necunoscut, potrivit ministilor. “Consiliul suprem pentru restaurarea democratiei (CSDR), al carui purtator de cuvant sunt, a decis sa suspende Constitutia celei de-a sasea republici si sa dizolve toate institutiile care s-au format in baza acesteia”, a anuntat colonelul Goukoye Abdoulkarim pentru postul de radio Vocea Sahel. CSDR a declarat starea de asediu si a inchis frontierele terestre si aeriene, facand apel la populatie sa-si pastreze calmul. Ministrii au declarat ca au fost sechestrati in cadrul unei sedinte de Guvern. “Nu avem libertate de miscare, nu putem iesi (din tara). L-au luat pe Mamadou Tandja”, a declarat unul din ministri, contactat telefonic. Presedintele Tandja, in varsta de 71 de ani, si consilierul sau “ar fi retinuti intr-o garnizoana din Tondibia”, situata la circa 20 de kilometri de capitala, au afirmat oficiali sub protectia anonimatului. CSDR a anuntat in noaptea de joi spre vineri ca Guvernul a fost “dizolvat”. Nigerul, o tara saraca din regiunea Sahel, dar al treilea producator mondial de uraniu, se confrunta cu o criza politica grava generata din dorinta presedintelui de a ramane la putere cu orice pret dupa incheierea mandatului sau.

Americanii nu l-ar mai vota presedinte pe Obama

Pentru prima oara, un sondaj realizat in Statele Unite ale Americii arata ca presedintele Barack Obama nu ar mai fi reales la Casa Alba, daca alegerile ar avea loc acum. 52% dintre americani ar vota pentru un alt candidat, in timp ce 44% si-ar mentine optiunea de vot pentru Barack Obama, se arata intr-un sondaj CNN/Opinion Poll Research. La un an dupa planul de relansare de 787 de miliarde de dolari care ar fi trebuit sa scoata America din criza, dar care nu a avut efectele scontante in privinta crearii de locuri de munca, presedintele ii convinge cu greu pe cei care l-au ales. Cele mai recente sondaje realizate de Washington Post-ABC si Gallup aratau ca rata de aprobare a presedintelui era inca de 51-52%, dar capitalul de incredere se reduce continuu, in contextul in care rata somajului atinge 9,7%. Presedintele american a promis ca va schimba cultura politica de la Washington. Dar a esuat pana acum in aceasta privinta, sustin analistii. Politica de deschidere pe care o promoveaza este considerata ipocrita de catre republicani, care nu vad eforturi reale pe fondul reformelor, fie ca este vorba despre sanatate, despre deficitul bugetar sau despre locurile de munca. De cealalta parte, presedintele ii acuza ca il impiedica in toate aceste eforturi.