CIA a desecretizat un dosar referitor la capturarea unui submarin rusesc

O operatiune ambitioasa, cu grad ridicat de risc, numita “proiectul Azorian”, a ramas secreta timp de decenii. Dar agentia americana de informatii a permis organizatiei independente National Security Archive sa dea publicitatii documentele declasificate din acest dosar. Aceste documente, extrase dintr-un articol de 50 de pagini pentru uzul intern al CIA, ofera detalii despre proiectul aprobat de presedintele Richard Nixon. O nava, Hughes Glomar Explorer, a fost construita special pentru proiect, cu ajutor miliardarului Howard Hughes. Operatiunea a fost pregatita dupa ce submarinul sovietic Golf-II s-a scufundat in 1968, in urma unui incident survenit in oceanul Pacific, la circa 2.500 de kilometri distanta de Hawaii. Submarinul sovietic, ce transporta trei rachete cu ogive nucleare, reprezenta o ocazie nepretuita pentru serviciile americane de informatii, daca putea fi scos la suprafata si examinat. Documentul descretizat contine pasaje cenzurate si nu precizeaza daca operatiunea a fost un succes sau nu si ce a aflat CIA despre submarin si despre ogivele nucleare sovietice. In aceste conditii, jurnalistii si istoricii au conchis ca nu a fost la inaltimea sperantelor americane. Numai cateva parti din submarin au putut fi scoase la suprafata, iar elementele cele mai interesante au ramas pe fundul oceanului. “Atunci proiectul Azorian a fost o pierdere de timp si de bani publici?”, se intreaba Mathew Aid, de la National Security Archive. “Nu vom sti nimic atat timp cat CIA nu desecretizeaza si restul acestui articol, precum si alte documente legate de operatiune”, a adaugat el.

Timosenko va contesta in justitie prezidentialele

Premierul ucrainean Iulia Timosenko a anuntat ca va contesta in justitie rezultatul alegerilor prezidentiale, deschizand calea unei noi perioade de incertitudine in Ucraina, tara extenuata de crizele politice repetate din ultimii ani. “Alegerile din Ucraina au fost falsificate”, a declarat Timosenko sambata seara intr-o declaratie televizata, comentand pentru prima oara direct anuntul rezultatelor oficiale ale scrutinului prezidential din 7 februarie, care o dau invinsa in fata lui Viktor Ianukovici. “Am luat singura decizie posibila, aceea de a contesta rezultatul votului la tribunal. Voi apara statul si alegerea voastra folosind argumente juridice”, a mentionat premierul ucrainean. “Sa nu mergem la tribunal ar insemna sa lasam Ucraina pe mainile infractorilor fara lupta”, a subliniat ea. Apropiatii premierului Timosenko au lasat deja sa se inteleaga in ultimele zile ca ea nu-si va recunoaste infrangerea, dar premierul ucrainean a stat departe de camerele de televiziune toata saptamana, intretinand suspansul in legatura cu intentiile sale. “Ianukovici nu este presedintele nostru si, oricare va fi evolutia evenimentelor, el nu va deveni niciodata presedintele Ucrainei ales in mod legitim”, a insistat sefa guvernului de la Kiev. Scrutinul a fost considerat liber si corect de observatorii internationali, dar Timosenko a afirmat ca “anumiti observatori ai OSCE” s-au declarat pregatiti sa depuna marturie la tribunal in legatura cu “fraudele repetate”.

Euromillions. Un spaniol si un britanic impart premiul de 130 de milioane de e
uro

Aproape 130 de milioane de euro. Atat au castigat un spaniol si un britanic la loteria Euromillions. Cei doi si-au impartit marele premiu al extragerii ce a avut loc sambata. Norocosii castigatori au fost singurii dintre cei peste 40 de milioane de jucatori care au ghicit toate cele sapte numere. Cel mai mare premiu, de peste 125 de milioane de euro, a fost obtinut de o spaniola in mai, anul trecut. La EuroMillions participa jucatori din noua tari europene iar sansele de castig sunt de una la 76 de milioane.