Dezbaterea publica organizata de catre reprezentantii Primariei Ploiesti pentru a asculta opiniile locuitorilor orasului in privinta proiectului de buget pe anul 2010 a fost, deloc surprinzator, un adevarat fiasco. In afara angajatilor administratiei locale si de ziaristi, in fapt, doar doi-trei ploiesteni au participat la intalnirea cu primarul Andrei Volosevici. „Am organizat dezbaterea pentru ca trebuie”, asa a inceput primarul Ploiestiului explicatiile despre buget, la intalnirea organizata la Sala „Europa” a Camerei de Comert si Industrie Prahova. Tot de la edilul sef al municipiului am aflat ca bugetul pentru acest an este de 533,2 milioane de lei (in care intra si subventiile de la bugetul de stat si imprumuturile interne de la banci), bani care, in principiu, pana la rectificarile bugetare care vor aparea de-a lungul anului, vor fi folositi, in mare masura, pentru infrastructura „subterana” si pentru drumuri.
Pentru extinderea si modernizarea sistemului de canalizare, sumele repartizate in acest an ar fi de circa 31 de milioane de lei, majoritatea fiind inclusi in bugetul de venituri si cheltuieli ai Regiei Autonome de Servicii Publice. Insa partea de „suprafata” a infrastructurii – cea rutiera – ar avea nevoie de sprijin guvernamental, care, cel putin deocamdata, este incert.
Doi ploiesteni din Cartierul Mitica Apostol, care au batut drumul sa participe la dezbaterea organizata de municipalitate, au aflat ca in zona in care locuiesc au parte de o retea de gaze functionala, cat si de una „teoretica”, pe care nu este pompat niciun gram de gaz natural.
Asta pentru ca nu a fost realizata in conformitate cu standardele, desi s-au cheltuit bani de la primarie si a fost receptionata prin 2007. Pentru ca si aceasta sa intre in functiune, totul depinde de cate persoane ar dori sa se branseze la retea, pentru ca, altfel, nicio societate nu ar investi intr-o lucrare din care nu ar putea sa scoata un minim profit, dupa cum au afirmat reprezentantii Primariei. „Atunci, lasati-ne sa ne gospodarim singuri”, a incheiat unul dintre locuitorii celui mai vitregit cartier al municipiului Ploiesti, probabil surescitat din cauza timpului pierdut la o dezbatere fara substanta.
V.STOICA