Cand iarna nu-i ca vara

Nicoleta DUMITRESCU

Marti seara am vazut cum pardalnica de prima zapada cazuta in Ploiesti a putut scoate din sarite sute de calatori abonati la mersul cu troleibuzul, numai in cateva minute. Printre acestia – si eu. Abia ma urcasem si gasisem loc, cand vad ca troleibuzul, in loc sa porneasca, stationeaza. Cu toate usile deschise. Am crezut ca motivul era unul obisnuit, respectiv ca soferul luase curba si, brusc, sarisera, cum se intampla de atatea ori, cablurile de alimentare cu energie electrica. Toata lumea astepta rabdatoare, numai ca troleibuzul s-o porneasca din loc, ioc! Intre timp, in spatele troleibuzului mai apare inca unul, pentru acelasi traseu. Unii dintre calatori au coborat bucurosi si s-au urcat in celalalt mijloc de transport, printre acestia si eu. Numai ca, nici acesta n-a luat-o din loc. “Precis este vreo masina intepenita pe traseu!”, a concluzionat unul dintre calatori. Si a avut dreptate. La cativa metri de cele doua troleibuze stationate, un altul era, intr-adevar, intepenit in mijlocul strazii. In final, in centrul Ploiestiului se aliniasera vreo cinci troleibuze, ceea ce m-a determinat sa ajung acasa pe jos, evident ca inaintea troleibuzului in care ma urcasem initial.
Am descris patania mea si a altor sute de calatori pentru ca, iata, pentru a nu stiu cata oara, in Romania se dovedeste a fi extrem de reala celebra zicala a lui Traian Basescu: “Iarna nu-i ca vara !”
De ce se dovedeste exact la prima zapada, nu stiu. Numai ca, reactiile acelora care ar trebui sa coordoneze modul in care sunt curatate strazile pe timp de iarna arata ca respectivii parca vad zapada pentru prima oara de cand s-au nascut. Si in loc sa se actioneze, cu totii stau si exclama: “Vai, ninge!“.
Este adevarat, este foarte frumos cand ninge, iar iarna n-ar avea niciun farmec fara niciun strop de zapada. Numai ca, frumusetea anotimpului alb se opreste brusc atunci cand masinile raman blocate in trafic din cauza faptului ca nu mai pot inainta din cauza zapezii, si la fel si mijloacele de transport in comun, dar si trenurile.
In fiecare iarna, prima zapada nu inseamna experienta si pentru iarna urmatoare, de parca la sfarsit de an ar veni vara! Ca urmare, asa cum s-a vazut, in Bucuresti traficul a fost de cosmar, pe drumurile nationale din tara s-a circulat bara la bara, si nici soferii din orase sau sate n-au fost mai fericiti.
Numai ca, dincolo de toata aceasta incapacitate organizatorica, spectacolul prezentat inainte de a ninge, nu lipseste niciodata. Este vorba despre cel oferit de pilda in Capitala, cu repetitia utilajelor care erau gata –gata sa intre in actiune, pe strazi, la deszapezire. Insa, atunci cand ninge, utilajele parca isi uita complet rolul. Si cum se intampla in asemenea situatii, evident, cei care sufera sunt cetatenii. Adica noi toti, cei care plecam dimineata de acasa la serviciu, la studii, la piata sau magazin. Noi toti cei care asteptam ca prima zapada sa nu mai ia pe nepregatite autoritatile, chiar daca stim si noi ca iarna nu-i ca vara…