• Angajatii cu salarii mici nu au primit drepturile prevazute in contractul de munca

Nemultumirile legate de distribuirea gresita a bonurilor de masa pentru cei aproximativ 2200 de angajati ai Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, izbucnite chiar in Ajunul Craciunului, ar putea degenera, la inceputul anului 2010, prin declansarea unui conflict de munca.
O decizie luata la nivelul conducerii celui mai mare spital din Prahova, care sa compenseze scaderile salariale din lunile noiembrie si decembrie, prin acordarea de bonuri de masa tuturor salariatilor, a ajuns sa creeze animozitati intre angajati.
Una dintre cele mai hulite decizii luate de fostul Guvern Boc – aceea de diminuare a cheltuielilor de personal cu 15,5% pe ultimele doua luni ale acestui an – a condus la o situatie fara iesire pentru unii dintre angajatii Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti. Avand in vedere caracterul de permanenta al activitatii medicale din cea mai mare unitate medicala prahoveana, practic, salariatii au lucrat fara a-si putea lua nici macar o zi libera, insa s-au trezit cu salariile diminuate, conform prevederilor legale de reducere a cheltuielilor in sistemul sanitar.
Dan Stroe, vicelider al Sindicatului Sanitas Prahova, ne-a declarat, ieri, ca abia in ziua de 4 ianuarie 2010 se poate discuta despre posibilitatea rezolvarii problemelor aparute in distribuirea tichetelor de masa, deoarece directorul economic al institutiei este in concediu, pana la data respectiva. „Nu se cunoaste, deocamdata, foarte exact, numarul angajatilor care nu au primit aceste bonuri de masa – care ar fi trebuit sa acopere reducerea de 15,5% din salariul pentru fiecare din ultimele doua luni ale acestui an. Stim, insa, ca majoritatea celor care nu le-au primit fac parte dintre angajatii care au cele mai mici salarii – infirmierele si brancardierii. Nu este corect ca acestia sa nu-si primeasca drepturile la sfarsit de an”, a precizat Dan Stroe.
Ieri, in Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti se strangeau semnaturi pentru sprijinirea angajatilor nemultumiti.
Violeta STOICA