Daca pana acum despre insolventa si falimentul persoanei fizice s-a discutat numai la nivel teoretic, pentru ca, mai apoi, sa fie declarata in neconcordanta cu realitatile din Romania, mai nou, realitatea economica a condus la propunerea adoptarii Legii falimentului personal.
Astfel, ieri, la Senat a inceput dezbaterea pe tema declararii insolventei persoanei fizice care ajunge in imposibilitatea de a-si mai plati datoriile fie din cauza gradului de supraindatorare, fie din cauza lipsei de lichiditati.
In cazul adoptarii legii, falimentul personal poate fi declarat numai de catre instanta de judecata, fie la cererea debitorului, fie a creditorilor, iar bunurile debitorului urmeaza a fi scoase la licitatie pentru acoperirea datoriilor.
Legea ar putea sa prevada ca, in conditiile in care debitorul si-a acoperit un procent de 75% din datorii, acesta sa fie scutit, pentru viitor, de plata restului. Scopul declarat al introducerii Legii falimentului personal este acela de reinsertie sociala si economica a persoanei supraindatorate.
In cazul instituirii falimentului personal, tot ca urmare a unei hotarari a instantei judecatoresti, debitorul poate sa ramana in imobilul scos la vanzare timp de 2 ani. De asemenea, in urma valorificarii bunurilor, un complet de judecata poate decide acordarea, pentru un an, a unei sume, rezultata din vanzarile bunurilor debitorului, suma care sa asigure subzistenta acestuia si a familiei sale.
(F.T.)