“Scoala generala, cu clasele I–VIII, scoate la concurs un post de psiholog. Conditii pentru ocuparea postului…”. Sau:
“Gradinita, cu program prelungit, scoate la concurs un post vacant de psiholog…”
Cam asa ar putea suna un anunt dat de catre institutiile de invatamant care au in grija copii ai caror parinti sunt plecati la munca, in strainatate, daca se aproba legea privind protectia minorilor .
De ce acum ?
De-abia acum, cand cei mai multi parinti se intorc din strainatate, Senatul incearca sa adopte norme pentru protectia copiilor de pana la 18 ani, ai caror parinti sunt plecati in strainatate, dupa principiul,”Mai intai vedem cum reactioneaza cei ramasi acasa, in timp ce parintii lor sunt plecati la cules de capsuni, in Spania si dupa aceea promulgam o lege”. Care lege prevede ca, inainte de a pleca, pe baza de contract, la munca peste hotare, parintii trebuie sa notifice acest lucru Serviciului Public de Asistenta Sociala (SPAS) sau primariei de pe raza unde isi au domiciliul. Instiintarea trebuie facuta cu cel putin 40 de zile inainte de trecerea granitelor, altfel fiind pasibili de amenzi cuprinse intre 2.500 si 10.000 de lei.
Cine ia in ingrijire copilul
Copilul ramas in tara urmeaza sa ramana in ingrijirea unei “familii extinse”, aici intelegandu-se rudele pana la gradul IV, inclusiv. Trecerea copilului in ingrijirea unei persoane se face dupa incheierea, in prealabil, a unui act la notariat, prin care, in urma actului legalizat, cel care il ia in ingrijire declara pe propria raspundere ca isi asuma responsabilitatea pentru cresterea si ingrijirea acestuia. Principalele conditii pentru cel care ia in ingrijire un copil sunt: sa fie cu cel putin 18 ani mai mare decat cel aflat in grija sa, sa nu aiba mai mult de trei copii, sa inregistreze venituri cel putin la nivelul salariului minim pe economie.
Supunerea la rele tratamente, abuzurile de natura fizica (munca, lovire), psihica (izolare, ignorare) sau sexuala atrag decaderea din drepturi, raspunderea penala, iar copilul aflat in ingrijire va fi preluat de catre autoritatea tutelara.
Obligatii
Obligatia primariilor este de a verifica daca scoala sau, dupa caz, gradinita, are un psiholog. Daca nu, exista obligatia demararii procedurii de angajare a unuia, dupa cum scriam la inceput. Totodata, persoane desemnate din cadrul unitatilor teritorial –administrative au obligatia de a verifica daca sunt copii ai caror parinti au plecat la munca, in strainatate, fara a indeplini procedurile.
Cadrele didactice care au la scoala copii ai caror parinti sunt plecati trebuie sa anunte orice abuz Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului .
Proiectul a trecut de Senat, iar acum se afla in dezbatere la Camera Deputatilor. Iar, in functie de numarul de plecati in strainatate, este posibil sa fie adoptat, sau nu.
(F.T.)