Partidele opozitiei necomuniste din Republica Moldova se aliaza

Cele patru partide necomuniste din Republica Moldova au decis sa formeze o coalitie liberal-democrata. Aceasta va detine 53 sau 54 de mandate in Parlamentul de la Chisinau. Noua formatiune va purta numele Alianta pentru Integrare Europeana. Partidul Comunistilor, care nu va avea decat 47 sau 48 de mandate, va trece, pentru prima data in ultimii opt ani, in opozitie.
Lideri din Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat si Alianta Moldova Noastra au avut miercuri seara o prima runda de consultari. Noua alianta nu va avea, totusi, suficiente voturi pentru a alege un presedinte. Presedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu si-a exprimat speranta ca deputatii comunisti vor fi de acord cu numele propus de liberal-democrati pentru functia de sef al statului, pentru a se evita o criza politica.
In cursul intalnirii avute cu ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau, Valeri Kuzmin, liderii liberal-democrati l-au asigurat pe diplomatul rus ca noua coalitie nu este ostila Moscovei. Kuzmin a declarat ca Republica Moldova traverseaza un moment delicat, dar ca Rusia respecta alegerea facuta de cetatenii acestei tari.

Rusia va avea avioane de spionaj stratosferice

Rusia lucreaza la o serie de avioane de spionaj stratosferice, care nu vor putea fi detectate de sistemele de aparare aeriana inamice, a anuntat comandantul Fortelor aeriene ruse.
“Un rol special in cadrul viitoarei strategii a Fortelor aeriene il va avea o clasa complet noua de avioane de spionaj, aparate care vor zbura la mare altitudine, in stratosfera, si care vor fi capabile sa supravegheze o zona de conflict fara a intra in spatiul aerian inamic”, a precizat generalul Aleksandr Zelin.
In prezent, Rusia utilizeaza pentru misiunile sale de spionaj aerian avioane de tip Su-24 MR si MiG-215RB, aparate de care ar dispune “in numar suficient”, potrivit generalului Zelin.
Totusi, razboiul modern necesita un nivel mai ridicat de colectare de informatii decat anterior, ceea ce a determinat Fortele aeriene ruse sa isi sporeasca in mod impresionant dispozitivul de informatii, a adaugat Zelin.