Coreea de Nord nu mai are niciun prieten
In fata unui nou refuz al Coreii de Nord de a renunta la programul sau nuclear, secretarul american de stat Hillary Rodham Clinton a declarat ca regimul comunist “nu mai are niciun prieten” pentru a-l apara in fata penalitatilor ONU. Aceasta a remarcat ca ambitiile nucleare ale Coreii de Nord vor ridica nivelul de tensiune in peninsula si ar putea declansa o cursa a inarmarilor in regiune. Clinton a precizat ca SUA va continua sa insiste pentru revenirea Phenianului la masa negocierilor si renuntarea la programul nuclear. Anterior, un oficial al Coreii a precizat ca discutiile in format de sase pentru denuclearizara Coreii sunt incheiate. Iar ministerul de Externe de la Phenian a ridiculizat-o pe Clinton, apreciind intr-un comunicat ca “a facut remarci vulgare” care arata ca “nu este nicidecum inteligenta.” Desi nu a specificat ce tari ar putea urma exemplul Coreii de a se transforma in state nucleare, oficialul american a lasat sa se inteleaga ca Japonia si Coreea de Sud ar putea fi printre statele care decid sa creeze o bomba atomica.
Ambasadorul SUA la Bucuresti, acuzat de conflict de interese
Proaspatul ambasador al SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, este acuzat de conflict de interese. Asta din cauza activitatii sale de lobby pentru Camera de Comert americana, dar si pentru controversata companie de servicii financiare globale, Merrill Lynch.
Cotidianul american “The Washington Times” a dezvaluit ca Mark Gitenstein va primi, anual, pentru restul vietii 36.000 de dolari de la firma de lobby la care a lucrat. Purtatorul de cuvant de la Casa Alba a afirmat ca aranjamentele financiare ale ambasadorului nu ar constitui conflicte de interese. Asta cu toate ca Barack Obama a promis in campania electorala ca lobbystii nu-si vor gasi de lucru in administratia sa.
Premierul israelian vorbeste despre o “pace calduroasa” cu arabii
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a facut apel la o “pace calduroasa cu vecinii arabi in cadrul unui discurs la ambasada Egiptului. “Cred ca putem avea o pace calduroasa. Sper ca in lunile si anii ce urmeaza sa ajungem la pace cu palestinienii si sa extindem aceasta intr-o pace regionala mai larga. Cred ca o pace totala este posibila”, declara oficialul israelian. Netanyahu a facut declaratiile la resedinta ambasadorului egiptean Yasser Rida de langa Tel Aviv, cu ocazia zilei nationale a Egiptului. Presedintele Israelului, Shimon Peres, a fost de asemenea prezent la ceremonie. Netanyahu mai declara ca apreciaza “eforturile statelor arabe de a avansa cu initiativa de pace”. Initiativa, sustinuta de cei 22 de membri ai Ligii Arabe, ofera Israelului normalizarea deplina a relatiilor in schimbul retragerii din teritoriile ocupate in urma razboiului din 1967, a unui stat palestinian si o solutie echitabila pentru problema refugiatilor palestinieni.
Pelerinajul la Mecca si Medina, interzis copiilor si batranilor
Ministerele Sanatatii din statele arabe au interzis copiilor, celor in varsta si celor bolnavi cronici sa mai participe la pelerinajul anual musulman din Arabia Saudita in acest an, de teama ca masa de oameni ar putea raspandi virusul gripei porcine. In cadrul unei intalniri la Cairo, ministrii nu au luat totusi decizia de a anula “hajj” in acest an, o datorie pentru toti musulmanii de indeplinit in timpul vietii. Ritualul atrage trei milioane de persoane in fiecare an in orasele sfinte Mecca si Medina. Interdictia, care se aplica adultilor peste 65 de ani si copiilor sub 12 ani, ar putea afecta numerosi musulmani deoarece multi fac economii o viata intreaga pentru a face calatoria. Ministrii spera ca excluzand pe cei mai vulnerabili la gripa porcina se va reduce posibilitatea unei epidemii in timpul “hajj”, care are loc la sfarsitul lunii noiembrie, sezon de varf pentru gripa.
Ministrul saudit al Sanatatii a salutat decizia, dar unii clerici apreciaza ca avertismentul privind expunerea la gripa este exagerat si se opun unei interdictii.
Rusia trebuie sa se retraga din Georgia !
Vicepresedintele american Joe Biden a reiterat sprijinul Washingtonului pentru Georgia la un an dupa razboiul cu Rusia si a cerut Moscovei sa respecte acordul de incetare a focului si sa isi retraga trupele din cele doua regiuni separatiste. Cu toate acestea, discursul oficialului american a cunoscut o schimbare fata de sustinerea necritica adoptata de fostul presedinte George W. Bush. Biden a echilibrat declaratiile sale cu critici la adrea democratiei si libertatii presei din Georgia, sub conducerea presedintelui Mihail Saakasvili. “Noi, Statele Unite stam alaturi de voi in drumul spre o Georgie sigura, libera democratica si din nou unita,” declara Biden in fata parlamentului. “Stiu ca exista o preocupare si inteleg, ca eforturile noastre de a relansa relatiile cu Rusia s-ar face pe seama Georgiei. Vreau sa fiu clar: acest lucru nu s-a intamplat, nu se va intampla si nu se poate intampla.”
Biden a mai cerut liderilor mondiali sa nu urmeze Rusia in recunoasterea Abhaziei si Osetiei de Sud ca state independente, dar a declarat parlamentarilor ca nu exista o optiune militara pentru a recastiga cele doua regiuni. Georgia se afla acum in plina ofensiva pentru a obtine ajutorul SUA in a se autoapara de orice amenintare a trupelor rusesti din Osetia de Sud si Abhazia, aflate la doar 50 de kilometri de Tbilisi. “Suntem o tara sub asediu, partial ocupata,” i-a spus Saakasvili lui Biden.