Kosovo a devenit membru al FMI

Kosovo a devenit oficial cel de-al 186-lea membru al Fondului Monetar International (FMI) si al Bancii Mondiale, la mai mult de un an de la proclamarea independentei. Presedintele kosovar, Fatmir Sejdiu, si premierul Hashim Thaci au semnat acordul de aderare in cursul unei ceremonii organizate la Departamentul de Stat american. Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, s-a declarat “incantat” sa admita Kosovo in organizatie. “Prin decizia de aderare la FMI, Kosovo subliniaza importanta primordiala a abordarii multilaterale in lumea de astazi”, adauga Strauss-Kahn. Kosovo s-a desprins de Serbia in februarie 2008, independenta sa fiind recunoscuta de 60 de tari, intre care Statele Unite si 22 din cele 27 de state membre UE. “Vom face tot ce putem pentru a fi egali cu restul lumii”, a declarat ministrul kosovar de Finante, Ahmet Shala. “Cred ca, prin aceasta aderare, numeroase tari vor recunoaste Kosovo”, adauga Shala.

Violente post electorale in Iran

Douazeci de protestatari au fost ucisi si peste 1.000 au fost arestati la Teheran in cursul manifestatiilor izbucnite dupa controversatul scrutin prezidential castigat de Mahmoud Ahmadinejad, anunta politia iraniana. “Politia a arestat 1.032 de persoane in cursul recentelor violente de la Teheran. Multe dintre persoanele arestate au fost eliberate, altele fac obiectul anchetelor tribunalelor publice si revolutionare”, declara Ismail Ahmadi Moghaddam, seful politiei iraniene. “Niciun politist nu a fost ucis in cursul violentelor de la Teheran, dar 20 de protestatari au murit”, adauga oficialul iranian. Autoritatile iraniene anuntasera anterior 17 morti in cursul protestelor, desi postul Press-TV relata ca de fapt sunt 20 de victime, inclusiv opt membri ai militiilor islamiste Basij. Liga iraniana a Drepturilor Omului, cu sediul la Paris, estimeaza ca 2.000 de persoane au fost arestate in cursul manifestatiilor. Adversarii lui Ahmadinejad in scrutinul din 12 iunie contesta modul in care s-au desfasurat alegerile prezidentiale.

Suedia a preluat sefia UE

Ieri, Suedia a preluat presedintia Uniunii Europene de la Cehia. Depasirea crizei economice si o pozitie comuna europeana, privind schimbarile climatice sunt principalele obiective ale noii presedintii suedeze a Uniunii Europene. Agenda va fi una extrem de incarcata. In urmatoarele sase luni, vor avea loc aproape 3.000 de reuniuni UE pe diverse probleme, dar si summituri cu Rusia, China, India sau Statele Unite. Mandatul semestrial al Cehiei, la conducerea Uniunii, a inceput la 1 ianuarie cu criza gazelor, dar si cu ofensiva israeliana din Gaza. Marcata de criza economica globala, presedintia ceha s-a incheiat cu un summit, care a permis deblocarea procesului de ratificare a Tratatului de la Lisabona.

Ultima intalnire a lui Michael Jackson cu cei care l-au iubit

In aceasta dimineata trupul lui Michael Jackson va fi transportat la Neverland, iar in cursul zilei de maine, fanii isi vor putea vedea pentru ultima oara idolul. Duminica, va urma o slujba privata la care vor participa numai membrii familiei Jackson. Un convoi de 30 de masini va insoti trupul megastarului, in momentul in care va fi transportat de la Los Angeles la Neverland. Potrivit autoritatilor, familia Jackson nu a solicitat in mod oficial ca politistii sa asigure paza convoiului. Familia a primit trupul artistului in jurul orei locale 21.00, (07.00, ora Romaniei). Deocamdata, locul exact al inmormantarii a ramas necunoscut. Membrii familiei Jackson nu au facut publice informatii referitoare la aceasta chestiune. Autoritatile din Gary, orasul in care s-a nascut Regele pop-ului , solicita ca Michael Jackson sa fie inmormantat acolo. Primarul localitatii Gary, Rudy Clay, a luat legatura cu membrii familiei Jackson pentru a concretiza acest plan. “Nu am primit , inca, un raspuns”, a declarat purtatorul de cuvant al primarului, Lalosa Burns. Intre timp, avocatul familiei Jackson, Londell McMillan, sustine ca testamentul lui Michael, redactat in 2002, a iesit, in sfarsit, la lumina. Documentul precizeaza ca bunurile sale vor fi impartite intre mama sa, cei trei copii ai lui si una sau mai multe fundatii de caritate, nelasandu-i nimic tatalui sau, Joseph Jackson. Moartea lui Michael Jackson ramane inca un mister. Fotograful lui personal si antrenorul sustin ca starul se simtea foarte bine, era in forma si se pregatea pentru cele 50 de concerte pe care trebuia sa le sustina la Londra. Intre timp apar tot mai multe zvonurile legate de dependenta megastarului de medicamente, pe care ar fi cheltuit lunar circa 50.000 de dolari. Site-ul tmz.com citeaza surse care spun ca in casa megastarului s-ar fi gasit niste medicamente foarte puternice folosite doar pentru anestezie, inainte de interventiile chirurgicale.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEUROPAREREA MEA
Articolul următorDREPTUL LA OPINIE