985 de cazuri de gripa porcina in 20 de tari
20 de tari au raportat pana acum 985 de cazuri de gripa porcina, potrivit ultimului bilant dat publicitatii de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Cele mai multe cazuri de imbolnavire cu virusul gripei porcine au fost confirmate in Mexic (in total 590 de imbolnaviri, dintre care 25 de oameni au murit), Statele Unite (226 de cazuri si un mort) si Canada (85 de cazuri). In Europa, cele mai multe cazuri s-au inregistrat in Spania (40), Marea Britanie (15), Germania (8) si Franta (2). In Austria, Danemarca, Irlanda, Olanda, Italia si Elvetia s-a inregistrat cate un caz de imbolnavire cu virusul gripei porcine. Si in Israel au fost confirmate 3 cazuri de gripa porcina. In Noua Zeelanda au fost confirmate 4 cazuri, iar in China, Hong Kong, Costa Rica, Coreea de Sud, El Salvador si Columbia, cate un caz.
Criza ar putea ucide 56.000 de copii
Criza financiara ar putea provoca moartea a peste 56.000 de copii in cele mai sarace tari din Asia, a avertizat duminica un oficial de rang inalt din cadrul Bancii Asiatice pentru Dezvoltare (BAD). Diminuarea cresterii “va avea consecinte economice si sociale grave in regiune”, a precizat directorul general al BAD, Rajat Nag, cu ocazia adunarii generale a institutiei, care se desfasoara la Bali, in Indonezia. “Nu este vorba numai de o criza economica, ci si de o criza sociala”, a mentionat el. “In tarile in curs de dezvoltare, estimarile noastre arata ca declinul economic va avea consecinte grave, cauzand moartea a peste 56.000 de copii in regiune”, a adaugat el. In februarie, Banca Mondiala a estimat ca in situatia in care criza va persista, intre 200.000 si 400.000 de copii ar putea muri peste tot in lume in perioada 2009-2015. Vizita Papei Benedict al XVI-lea in Iordania, cu ocazia pelerinajului in Tara Sfanta, creeaza unele probleme la Amman, unde islamistii nu au uitat declaratiile anti-Islam facute in 2006 de Suveranul Pontif.
Guvernul israelian, dispus sa accepte crearea unui stat palestinian
Noul guvern israelian pare sa fie dispus sa sustina ideea unui stat palestinian, dupa solicitarile facute de Administratia Obama. Astazi, mii de reprezentanti ai The American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) vor demonstra la Washington, D.C. pentru a cere Congresului american sa sprijine aceasta initiativa. “Guvernul israelian, datorita traditiei noastre democratice si principiului continuitatii, intentioneaza sa respecte toate angajamentele prealabile luate de fostul Executiv, incluzand acceptarea pasilor de parcurs care vor duce la materializarea solutiei – doua state”, a declarat adjunctul ministrului de Externe de la Ierusalim, Daniel Ayalon, referindu-se la planul de pace din 2002. Declaratia lui Ayalon este “cea mai explicita acceptare a ideii doua state, facuta pana in acest moment de noul guvern Netanyahu”. Oficialul israelian a facut aceste declaratii cu o zi inainte ca seful diplomatiei israeliene, Avigdor Lieberman, sa inceapa un turneu in Europa. De asemenea, presedintele Shimon Peres urmeaza sa se intalneasca azi cu liderul de la Casa Alba, Barack Obama, in timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu, care nu sprijina solutia doua state, va vizita capitala federala americana la sfarsitul acestei luni. In acelasi timp, Jerusalem Post precizeaza ca reuniunea grupului de lobby AIPAC, care va avea loc astazi la Washington, urmeaza sa prezinte membrilor Congresului american o scrisoare in care se sustine in mod explicit crearea “unui stat palestinian viabil”. Publicatia afirma ca se asteapta ca marea majoritate a congresmenilor de la Washington sa semneze documentul, despre care AIPAC afirma ca “va promova interesele americano-israeliene”. Scrisoarea urmeaza sa fie inmanata presedintelui Barack Obama.
Papa starneste tensiuni in Iordania
“Guvernul iordanian trebuie sa faca presiuni pentru a obtine scuze din partea Papei dupa ce a ofensat 1,5 miliarde de musulmani din intreaga lume”, declara liderul Frontului Actiunii Islamice, Zaki Bani Rcheid, intr-o scrisoare adresata premierului Nader Dahabi. Aceasta formatiune de opozitie avertizeaza ca, in lipsa scuzelor, Papa nu va fi binevenit in Iordania, unde este asteptat in perioada 8 – 11 mai. Purtatorul de cuvant al Fratilor Musulmani, Jamil Abou Baker, este de parere ca Papa ar trebui sa amane aceasta vizita. Guvernul iordanian nu impartaseste aceste opinii, continuand pregatirile pentru intampinarea Suveranului Pontif. “Benedict a ales sa inceapa cu Iordania vizita in regiune, un semn ca Iordania este un model de coexistenta religioasa”, declara ministrul Informatiilor, Nabil Sharif. “Vizita este o oportunitate pentru sporirea intelegerii intre religii si a dialogului interreligios”, adauga ministrul. In cursul vizitei efectuate in Germania in 2006, Benedict, citand un imparat bizantin din secolul 14, a facut o corelatie intre Islam si violenta. Ulterior, Papa si-a exprimat de doua ori regretele pentru aceste afirmatii controversate. Revista iordaniana Al-Hakika al-Daulyah tocmai a publicat un articol in care cere noi scuze din partea Papei Benedict. “Papa intentioneaza sa viziteze memorialul Holocaustului din Ierusalim, dar in Fasia Gaza nu se va deplasa”, reaminteste purtatorul de cuvant al Fratilor Musulmani. In Fasia Gaza exista o comunitate de 2.500 de crestini, majoritatea ortodocsi. De asemenea, islamistii l-au avertizat pe Papa sa nu viziteze Zidul Plangerii din Ierusalim, un loc de pelerinaj iudaic.”Este vorba de un loc musulman furat de israelieni. Vizitarea acestui loc ar insemna acceptarea ocupatiei”, subliniaza Fratii Musulmani. “Papa Ioan-Paul al II-lea a vizitat aceste locuri in 2000 fara a starni controverse. Benedict al reusit sa atraga criticile musulmanilor imediat ce a devenit Papa”, observa un oficial islamist sub acoperirea anonimatului.