Centrul Italiei – zguduit de cutremur

Cutremurul produs ieri in centrul Italiei s-a soldat cu “92 de morti confirmati”, potrivit unui nou bilant provizoriu al serviciilor de salvare.
La randul sau, premierul Silvio Berlusconi, care se afla la L’Aquila, capitala regiunii Abruzzo, afectata de cutremur, a anuntat un bilant de “1.500 de raniti, pentru moment”.
Un bilant anterior al cutremurului produs ieri in regiunea italiana Abruzzo (centru), anuntat de ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, cifra la 70 numarul mortilor. Maroni anticipa ca bilantul final ar putea fi cuprins intre 100 si 150 de morti.
Seismul a fost resimtit pana la Roma, potrivit unor jurnalisti AFP.
Numeroase cladiri s-au prabusit in orasul L’Aquila, unde a fost epicentrul seismului de 6,3 grade. Ca masura preventiva, autoritatile au decis inchiderea temporara a autostrazii A24 L’Aquila-Roma.
Potrivit Protectiei civile, acest seism este cel mai grav care a afectat Italia in ultimii zece ani.
“Trebuie sa ne asteptam la numeroase victime, multi raniti si multe case prabusite”, a confirmat Guido Bertolaso, seful Protectiei civile italiene.
Peste 10.000 de imobile au fost afectate de acest seism, potrivit unei prime estimari a pompierilor. Mii de locuitori au iesit pe strazi si s-au adunat pe stadioanele din regiune de teama unor replici.

Viitorul secretar al NATO s-a accidentat

Anders Fogh Rasmussen, viitorul secretar general al NATO, si-a dislocat umarul ieri dimineata la Istanbul, dupa ce a cazut pe scarile unui hotel.
Rasmussen a demisionat duminica din functia de premier ar Danemarcei dupa ce a fost ales viitor secretar al Aliantei Nord-Altantice.
Acesta a fost transportat cu ambulanta la spitalul de urgenta Taksim, unde medicii i-au asezat umarul la loc. El s-a intors la hotel cateva ore mai tarziu.
Danezul, care ii va succede in functie olandezului Jaap de Hoop Scheffer, al carui mandat va expira la sfarsitul lui iulie, se afla la Istanbul pentru a participa, la al doilea summit al Aliantei Civilizatiilor, un forum intercultural.

Protest inedit in numele Papei

O organizatie care militeaza pentru drepturile femeilor a inceput sa vanda prezervative inscriptionate cu chipul Papei Benedict al XVI-lea. Initiativa a venit la cateva saptamani dupa ce Suveranul Pontif a declarat ca distribuirea de prezervative nu reprezinta o solutie in lupta impotriva SIDA in Africa. International Women’s Health Coalition distribuie prezervative pe care se afla imaginea Papei si inscriptia “Am spus NU!”. Papa Benedict al XVI-lea a declarat ca distribuirea de prezervative nu reprezinta o solutie in lupta impotriva SIDA in Africa. “Nu poti rezolva problema impartind prezervative. Din contra, problemele se vor inmulti”, a afirmat Papa. Suveranul Pontif nu a vorbit niciodata in mod explicit despre folosirea prezervativelor, desi el a afirmat mereu ca Biserica Catolica se afla in prim-planul luptei impotriva SIDA. Vaticanul incurajeaza abstinenta sexuala pentru a opri raspandirea bolii. Comentariile Papei au fost facute dupa ce mai multi preoti si calugarite care ingrijesc bolnavii de SIDA din Africa au pus sub semnul intrebarii opozitia bisericii fata de prezervative.
Ieri, Belgia a devenit prima tara care a protestat fata de comentariile Papei, facute inaintea vizitei in Africa.