Balanta de plati a Romaniei – deficit de 614 milioane euro

La sfarsitul lunii februarie 2009, contul curent al balantei de plati a Romaniei a inregistrat un deficit de 614 milioane de euro, in scadere cu 75,5 la suta in raport cu aceeasi perioada din anul anterior, potrivit comunicatului Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Influenta determinanta asupra reducerii soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 961 milioane de euro, in scadere cu 59,5 la suta fata de luna februarie 2008. Cat priveste datoria externa pe termen mediu si lung a tarii noastre, aceasta a inregistrat, la sfarsitul lunii februarie 2009, nivelul de 51.402 milioane de euro ( reprezentand 71,6 la suta din totalul datoriei externe), in crestere cu 1,4 la suta fata de 31 decembrie 2008.

Personalul din CFR este supradimensionat

Desi liderii sindicatelor companiilor din subordine au facut nenumarate presiuni asupra sa, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, ramane ferm pe pozitie in ceea ce priveste aplicarea programului de restructurare a sistemului feroviar, care prevede, intre altele, concedierea colectiva a 12.000 de angajati (dintr-un total de circa 65.000) de la toate cele trei companii: CFR Calatori, CFR Marfa si CFR Infrastructura. „Aproape 93 la suta din incasarile companiilor feroviare de stat reprezinta fondul de salarii, deci personalul din sistemul feroviar este supradimensionat. In consecinta, vor avea loc numeroase schimbari, in urmatoarele doua-trei saptamani, care vor determina, probabil, anumite probleme sociale”, a declarat Radu Berceanu.

Moneda de aur, in scop numismatic, de 500 lei

Incepand de ieri, Banca Nationala a Romaniei a pus in circulatie, in scop numismatic, o moneda din aur cu o valoare nominala de 500 lei, dedicata aniversarii a 170 de ani de la nasterea regelui Carol I. Avand diametrul de 35 milimetri si greutatea de 31,103 grame, noua emisiune numismatica – care prezinta pe avers stema Romaniei si Castelul Peles intr-o ghirlanda de laur – a fost tiparita in 250 de exemplare. Monedele, ambalate in capsule de metacrilit transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate in limbile romana, engleza si franceza.

Romanii, dezinteresati de Programul „Rabla”

Daca, in urma cu doi-trei ani, multi dintre romani ajunsesera sa ofere mici atentii pentru a obtine un loc eligibil pe lista de asteptare a Programului „Rabla”, in acest an lucrurile stau tocmai invers. In pofida majorarii bonusului la 3.800 de lei, oferit de stat celui care isi schimba vechea masina cu una noua, cetatenii nu se mai inghesuie, ca altadata, din cauza efectelor crizei. O demonstreaza faptul ca, pana in momentul de fata, Administratia Fondului de Mediu a inregistrat numai 5.150 de astfel de cereri din partea dealerilor de autovehicule, cu toate ca in prima etapa a Programului „Rabla” sunt disponibile, reamintim, 20.000 de autoturisme (din totalul de 60.000, pe intregul an). In alte tari, insa, precum Germania, Franta sau Italia, rezultatele programului sunt incomparabil mai bune.

Ministerul Finantelor, corigent la rambursarea TVA

Recuperarea cu mare intarziere de la stat a contravalorii taxei pe valoarea adaugata (TVA) reprezinta una dintre marile nemultumiri ale administratorilor de firme. Desi termenul legal este de maximum 45 de zile, adeseori Fiscul ramburseaza contravaloarea TVA si dupa un an de la depunerea cererilor de catre firmele indreptatite. Spre exemplu, dintre cele aproximativ 10.000 de cereri de rambursare a TVA inregistrate de Ministerul Finantelor Publice la finele lunii februarie, circa 1.800 dintre acestea (in valoare de peste 1,5 miliarde de lei) figurau cu o intarziere de pana la un an, in pofida faptului ca aproximativ 1.100 de functionari din minister se ocupa tocmai de o asemenea problema. Pe langa blocajul financiar, nerecuperarea TVA in termenul legal poate conduce, mai ales in cazul firmelor mici, chiar la falimentul acestora.