Dezlegare la FMI


Nicoleta DUMITRESCU

Astazi este dezlegare la peste. De “Buna Vestire”, pentru cei care au tinut post, se da dezlegare sa se consume si altceva in afara de verdeturi si legume, de fasole, de masline, mancare de cartofi, urzici, si lista cu mancaruri de post poate continua. Ca atare, astazi, este un fel de desfatare gastronomica, cu peste prajit, saramura, semn ca pana la ciocnitul oualelor de Pasti mai e ceva vreme.
Extrapoland, insa, astazi, la Guvern, este dezlegare la FMI ! In plenul sedintei, va fi adoptata forma finala a scrisorii care va fi trimisa la Washington pentru a fi aprobata de catre FMI. Am folosit termenul dezlegare, pentru ca, intr-un final, chiar si seful PSD, Mircea Geoana, a dat dezlegare la acest imprumut, chit ca, mai cu ceva vreme in urma, nu-l prea vedea cu ochi buni. Insa, dupa ce a dat ochi in ochi cu celebra delegatie venita special la Bucuresti, acum, seful Senatului sustine ca banii de la FMI vor crea oportunitati favorabile pentru economia tarii, asa, ca sa-i tina, intr-un fel, isonul premierului Boc, care a declarat ca acest imprumut este cea mai buna varianta pentru relansarea economiei.
Ar fi bine daca, intr-adevar, tinta euroilor de la FMI – care iar nu se stie cati sunt – vor fi folositi in principal pentru revigorarea economiei. Si asta deoarece, daca ar fi sa ne luam dupa previziunile ministrului Muncii, e cam de rau: Romania va avea pana la sfarsitul anului 800.000 de someri. Cui sa-i dai mai intai de lucru ? Dar mai ales unde, atat timp cat, lovite ca de o molima, societatile isi inchid portile.
L-am tot auzit pe premier ca acest imprumut va fi sansa pastrarii nivelului cotei unice si a TVA, ca ar ajuta la protejarea categoriilor defavorizate, inclusiv in a-si putea achita creditele la banci (!?!), asa cum l-am auzit si pe Geoana spunand ca propunerile PSD au fost in mare parte acceptate de catre cei de la FMI, si, lucrul cel mai important… ca anumite resurse vor fi redirectionate catre pensionarii cu venituri mici.
Am fi tentati sa credem pe cuvant ca, intr-adevar, politicienilor aflati la putere le pasa de aceia de jos, daca, intr-adevar, anul 2009 ar fi un an in care poporul n-ar mai fi chemat la urne. Insa, dupa 2008, anul acesta este unul electoral, in care se vor alege eurodeputatii si un nou presedinte al tarii. Ca atare, orice eveniment este speculat. Ca sa dea bine, ca sa se vada interesul si preocuparea pentru cei multi, pentru aceia care nu mai au de munca, pentru sutele de mii de someri, pentru pensionarii care mai vor o noua crestere la punctul de pensie, pentru… pentru… Pentru orice si pentru oricine, candidatii sunt pe pozitii si au promisiunea pregatita. Ca in orice vremuri de criza, insa, trebuie sa fie si rabdare. Astazi, de exemplu, trebuie putina rabdare pentru a se alege carnea de oase, pentru ca, nu-i asa, s-a dat dezlegare la FMI. Pofta buna!