Numarul femeilor angajate este mai mare decat cel al barbatilor
Criza economica va duce la o situatie unica pana acum in istorie: numarul femeilor angajate il va depasi pe cel al barbatilor cu un loc de munca. In aceasta situatie, barbatii isi vor pierde titlul de cap al familiei in favoarea femeilor, care vor asigura supravietuirea familiei pe tot parcursul crizei. Numarul femeilor care lucreaza nu s-a schimbat de la inceputul crizei economice. Situatia sta cu totul altfel pentru barbati insa. Numai in SUA 82% dintre concedieri s-au facut in randul barbatilor, potrivit New York Times. Decaderea barbatului nu are nicio legatura cu egalitatea sexelor, ci tine mai degraba de domeniile de munca specifice celor doua categorii. Astfel, criza economica afecteaza cu precadere domeniile in care majoritatea angajatilor sunt de sex masculin, precum constructii si industrie.  De cealalta parte, femeile sunt angajate in domenii precum educatie sau sanatate, mai putin sensibile la dezechilibrele economice.
„Avand in vedere cat de rigide si concentrate sunt pierderile de locuri de munca printre barbati, si ca femeile reprezentau o proportie importanta pe piata muncii la inceputul recesiunii, putem spune ca femeile sunt cele care poarta povara acum sau care au oportunitatea de a aduce painea in casa’’, spune Heather Boushey, economist al Centrului pentru Progres American. In perioade de criza economica, procentul familiilor intretinute de femei tind sa creasca. In noiembrie 2008, in SUA, piata fortei de munca era ocupata, in procent de 49,1% de femei, iar numarul acestora va creste semnificativ pana la sfarsitul acestui an.
Desi au o mai mare siguranta la locul de munca, femeile intampina probleme mai mari in intretinerea familiei. In primul rand, ele lucreaza mai putine ore decat barbatii, si prin urmare au salarii mai mici. De asemenea, multe dintre ele au joburi part-time, fara asigurare de sanatate sau pentru somaj. Pentru fiecare dolar castigat de un barbat, o femeie incaseaza doar 80 de centi. Astfel, desi vor avea un loc de munca, femeile vor intampina mari dificultati in incercarea de a sustine intreaga familie.