Procter & Gamble la Urlati
Este recunoscut faptul ca Prahova a avut initiativa crearii parcurilor industriale inca din legislatura 2000-2004, sustinuta fiind de presedintele de atunci al Consiliului Judetean, aflat acum la un al doilea mandat in fruntea administratiei judetene, Mircea Cosma. Gratie acestei initiative, Prahova a dezvoltat primele parcuri industriale din tara, in prezent functionand asemenea parcuri, cu efecte benefice pentru viata economica si sociala a localitatilor la Ploiesti, Plopeni, Urlati, Ciorani, Brazi.
La Urlati, a avut loc chiar ieri, un eveniment deosebit: inaugurarea, de catre cunoscuta companie americana Procter & Gamble, a lucrarilor de construire a unei moderne fabrici de sampoane si de produse pentru ingrijirea parului. Investitia se cifreaza la peste 50 de milioane de dolari si va asigura circa 150 de locuri de munca. “La jumatatea anului 2010, urmeaza o a doua etapa, de extindere a capacitatii de productie, cand vom investi alte 50 de milioane de dolari, iar numarul angajatilor se va dubla” a declarat Luc Viaene, directorul fabricii Procter & Gamble Urlati.
Avand o traditie de 170 de ani si un numar de 110.000 de angajati, in 80 de tari, compania americana este prezenta in tara noastra din 1992, iar in 1995 a realizat, la Timisoara, o importanta investitie in productia detergentilor si a inalbitorilor. Asadar, Urlatiul este cel de-al doilea punct pe harta Romaniei in care firma si-a dorit sa-si extinda afacerile. Dupa cum aveam sa aflam, la baza deciziei au stat patru motive: pasiunea si priceperea muncitorilor din aceasta zona; amplasarea tarii in mod strategic si cu un potential deosebit de distributie a produselor in Europa de Est; existenta, la Ploiesti si Bucuresti, a unor universitati de renume, de unde-si poate recruta viitorii specialisti; relatiile foarte bune cu autoritatile locale si judetene. Pentru cei care nu stiu, subliniem ca noua fabrica de produse cosmetice se construieste pe un teren in suprafata de 25 de hectare, concesionat de la SC Parc Industrial Ploiesti, societate al carei unic actionar este Consiliul Judetean. Prezent la eveniment, presedintele acestei institutii, Mircea Cosma (in foto), a declarat:”In 2001, impreuna cu deputatul Marian Saniuta, pe atunci presedintele Agentiei Romane de Investitii Straine, am infiintat primele parcuri industriale din Romania. Prin atragerea de investitii straine, indeosebi cele de tip greenfield (n.n.- construirea unor fabrici de la zero), am salvat multe capacitati de productie sortite pieirii si am creat nenumarate locuri de munca. O cu totul alta infatisare va avea, in curand, si zona industriala Urlati, in pofida crizei economice cu care ne confruntam. Pentru a-i atrage pe investitori la Urlati, Consiliul Judetean va pune la bataie circa 3,5 milioane de euro, in scopul asigurarii utilitatilor necesare (energie electrica, gaze naturale, canalizare, cai de acces). Si inca ceva. Sa nu va mire daca produsele de infrumusetare sau de igiena feminina fabricate aici vor contine si plante traditionale din zona, precum levantica, iasomia sau ciubotica cucului”.
Pe langa terenul concesionat companiei Procter & Gamble, SC Parc Industrial Ploiesti mai detine la Urlati inca 10 hectare, dintre care 8 hectare au fost, deja, concesionate unui alt investitor- Plastipak. „In cateva zile, vom perfecta actele, aceasta firma urmand sa investeasca circa 20 de milioane de euro in construirea unei linii moderne destinate fabricarii ambalajelor pentru produsele Procter & Gamble, deci vor fi create alte 50 de locuri de munca. Din terenul ramas, un hectar ne-am rezervat noi, pentru drum si cai de acces, iar celalalt hectar va fi si el concesionat cat de curand”, ne-a precizat Fabioara Ionescu (in foto), directorul SC Parc Industrial Ploiesti.
Dumitru CONSTANTIN

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEUROPAREREA MEA
Articolul următorSTRADA FRANCEZA (II)