Din Ploiesti si Baicoi, s-ar fi emis, tot ilegal, Mozart
„De regula, cei care detin aparatura adecvata si emit fara autorizatie sunt tineri, cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani. (…) Este nevoie de un calculator, o statie de emisie – receptie, o antena si cam atat.(…) La Poienarii Burchii am depistat trei astfel de posturi radio-pirat, iar unul dintre posesori trebuia sa plateasca peste 4.000 de euro, drepturi de autor. ( …) Nu mare este mirarea parintilor, atunci cand afla despre preocuparea copiilor. Ei stiu ca acestia lucreaza pe calculator, nu ca au alte preocupari.” Astfel ne rezuma, in urma cu un an, seful Serviciului Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Prahova, comisar sef Ion Popescu, activitatea unor posturi de radio pirat…
Iar daca, prin februarie, s-a dat de stire, prin comuna Tataru, de exemplu, ca a avut loc vreo spargere prin zona, n-avem cunostinta. Ori, daca de la Barcanesti s-a emis in eter „Atentie soferi, radarul e pe-aici!”, iar n-avem cunostinta. Ori, de s-au emis, din Gorgota, manele, tot nu ne-a ajuns asa ceva la urechi.
In schimb, intr-un comunicat trimis redactiei, se stipuleaza faptul ca politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, avand la mana aurtorizatii de perchezitii emise de catre Tribunalul Prahova, au descins la cateva locuinte din Tataru, Gorgota, Barcanesti, Baicoi si Ploiesti. In urma controalelor, in cele trei comune si doua orase au fost gasite emitatoare de radiodifuziune de fabricatie artizanala si antene, prin care se emitea in eter, pe diferite frecvente radio.
Au fost confiscate sapte unitati hard, 176 CD-uri, 13 antene. Suspectilor – opt la numar, din tot arealul infractional (comune si orase) – le-au fost intocmite dosare penale pentru savarsirea infractiunilor de emitere de programe fara licenta de emisie si de radiodifuziune. Iar daca se mira cineva ca printr-o comuna cum ar fi Tataru se emite starea la zi in agricultura, reamintim ca pe la nuntile din zona se canta, inca de pe-acum douazeci de ani, „Gata cu taranii, s-au emancipat !“, deci n-ar trebui sa mire pe nimeni ca pirateria radiofonica a prins la sat. Cat priveste posturile din Ploiesti sau Baicoi, nu este exclus ca acestea sa fi transmis in eter Mozart.
Dar nici acesta din urma, care este compozitor (sic !) nu avocat, nu ii poate scoate de sub incidenta legii !
Fl.TANASESCU